Το Φεστιβάλ Πέτρας παρουσιάζει μια ακόμη θεατρική επιτυχία

Προτάσεις
11/09/2013

Στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη, παρουσιάζεται σήμερα στις 21:30 η παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο γιός του Αχιλλέα, Νεοπτόλεμος, παίρνει ως λάφυρο από την Τροία, τη χήρα του Έκτορα, Ανδρομάχη, την εγκαθιστά στη Φθία και αποκτά μαζί της ένα παιδί. Κατόπιν νυμφεύεται την κόρη του Μενέλαου, Ερμιόνη, η οποία ζηλεύει την Ανδρομάχη και καλεί τον πατέρα της για να σκοτώσουν αυτήν και το παιδί της, ενώ ο Νεοπτόλεμος λείπει στους Δελφούς για να ζητήσει συγχώρεση από τον Απόλλωνα ,επειδή ζήτησε κάποτε το λόγο για το φόνο του πατέρα του Αχιλλέα. Η Ανδρομάχη κρύβει το παιδί της μακριά από το παλάτι και η ίδια καταφεύγει στο ιερό της Θέτιδας για να σωθεί. Ο Μενέλαος ανακαλύπτει το παιδί και εξαναγκάζει με δόλο την Ανδρομάχη να εγκαταλείψει το ναό .Ενώ όμως επρόκειτο να τους σκοτώσουν, έρχεται ο γέροντας βασιλιάς Πηλέας, πατέρας του Αχιλλέα και παππούς του Νεοπτόλεμου, και εμποδίζει το φόνο. Ο Μενέλαος επιστρέφει στη Σπάρτη και η Ερμιόνη μετανοεί για όσα έκανε, επειδή φοβάται την τιμωρία του συζύγου της. Αιφνιδίως εμφανίζεται ο Ορέστης, ο οποίος πείθει την Ερμιόνη να τον ακολουθήσει και οργανώνει τη δολοφονία του Νεοπτόλεμου. Όταν φέρνουν τον Νεοπτόλεμο νεκρό στο παλάτι και ενώ ο Πηλέας θρηνεί το θάνατό του, εμφανίζεται η θεά Θέτις και τον προστάζει να θάψει τον εγγονό του στους Δελφούς και να στείλει την Ανδρομάχη με το γιό της στη χώρα των Μολοσσών. Στον ίδιο αναγγέλλει ότι θα γίνει αθάνατος και θα κατοικήσει μαζί της στο νησί των Μακάρων.
      
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο σκηνοθέτης της παράστασης και ηθοποιός Γιάννης Νικολαΐδης δηλώνει για τι έργο ότι: «η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης είναι και η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της ανθρωπότητας. Η Ανδρομάχη κλείνει τυπικά το κεφάλαιο Έκτορα και το διαφυλάσσει στην υπόλοιπη ζωή της, σαν τα Άγια των Αγίων. Πορεύεται στον υπόλοιπο βίο της και τελικά νικά, μέσω των απογόνων της το αντίπαλο δέος της, την Ελένη. Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γιʼ αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά. Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλυτώσει το γιό της. Η διαφύλαξη του κεφαλαίου Έκτορα από την Ανδρομάχη, είναι και η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων σημαδεμένων ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον ίσκιο τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της γνώσης. Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, δίνοντας παράδειγμα για την απαλλαγή από τις ευτελείς Ελένες των καναλιών… άλλωστε και η Τροία κοντά σε κανάλι βρίσκεται».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Σκηνικά: Γρηγόρης και Γιώργος Ριζόπουλος
Κοστούμια: Ολγα Σχοινά
Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου
ΘΕΡΑΠΩΝ: Κώστας Λάσκος
ΤΡΟΦΟΣ: Κλημεντία Πιερράκου
ΦΘΙΩΤΙΣΣΑ Α: Μαρία Γούλα
ΦΘΙΩΤΙΣΣΑ Β: Μαρία Δημητρούκα
ΕΡΜΙΟΝΗ: Δανάη Καλαχώρα
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Ζαχαρίας Ρόχας
ΠΗΛΕΑΣ: Γιάννης Νικαλαϊδης
ΟΡΕΣΤΗΣ: Τάσος Πολιτόπουλος
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γιώργος Παπαδημητράκης
ΘΕΤΙΣ: Κοραλία Βεργή

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τιμές εισιτηρίων:
20 ευρώ (γενικής είσοδος) και 15 ευρώ (φοιτητικό και μαθητικό)
Προπώληση:
Cine Πετρούπολις,  Λ. Πετρουπόλεως 168
Περίπτερο στο Δημαρχείο Πετρούπολης, 25ης Μαρτίου και Κώστα Βάρναλη

Μην χάσετε το φετινό Φεστιβάλ Πέτρας, το οποίο σας προσφέρει μαγικές βραδιές κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι.

Καλή διασκέδαση!

www.artistbook.gr
30/6/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη