Το θέατρο, η ανθρωπολογία και ένα… κανό

Προτάσεις
11/09/2013

Επανακυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο «Το χάρτινο κανό. Ένας οδηγός προς τη θεατρική ανθρωπολογία» του Ιταλού θεατρολόγου, σκηνοθέτη και ανθρωπολόγου Εουτζένιο Μπάρμπα από τις εκδόσεις Δωδώνη. Τη μετάφραση την ανέλαβε ο ηθοποιός, χορευτής, τραγουδιστής και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Θεμελής, ο οποίος κατάφερε με δεξιοτεχνία να αποδώσει στα ελληνικά τη σκέψη για την ανθρωπολογία του θεάτρου που προτείνει ο Μπάρμπα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το βιβλίο «Το χάρτινο κανό» του Εουτζένιο Μπάρμπα είναι η πρώτη μείζων μελέτη της θεατρικής ανθρωπολογίας. Αποστάζει όλη την έρευνα της ISTA (της σχολής του Εουτζένιο Μπάρμπα) και εστιάζει στο προ-εκφραστικό επίπεδο της τέχνης του ηθοποιού. Ο Μπάρμπα το ορίζει ως τη βασική τεχνική, η οποία δημιουργεί σκηνική παρουσία. Ένα διευρυμένο και αποτελεσματικό σώμα, το οποίο μπορεί να αδράξει και να οδηγήσει την προσοχή του θεατή. Το εν λόγω βιβλίο λοιπόν, εναλλάσσεται μεταξύ της απροκατάληπτης ανάλυσης και των παρατηρήσεων ενός μανιώδους ταξιδιώτη, ο οποίος αποκαλύπτει την αξία του θεάτρου ως πειθαρχία και εξέγερση. Περιέχει ένα γοητευτικό διάλογο μεταξύ των δασκάλων των ασιατικών τεχνικών αναπαράστασης και των ευρωπαϊκών δασκάλων του δυτικού 20ου αιώνα, όπως είναι ο Στανισλάβσκι, ο Μέγιερχολτν, ο Κραίηγκ, ο Κοπώ, ο Μπρεχτ, ο Αρτώ, ο Ντεκρύ και ο Γκροτόφσκι, καθιστώντας τη σκέψη τους και τις τεχνικές τους προσιτές και ουσιαστικές για τη σύγχρονη θεατρική πράξη. «Το χάρτινο κανό» εδραιώνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη σπουδαιότητα της πρακτικής και θεωρητικής δουλειάς του Μπάρμπα για τους σπουδαστές και τους θεατροποιούς του παρόντος.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Εουτζένιο Μπάρμπα γεννήθηκε στη Νότια Ιταλία το 1936 και μετανάστευσε στη Νορβηγία το 1954. Από το 1962 έως το 1964 σπούδασε θέατρο στην Πολωνία, περνώντας τρία χρόνια με τον Γιέρζι Γκροτόφσκι και γράφοντας το πρώτο βιβλίο για εκείνον. Το 1963, ύστερα από ένα ταξίδι στην Ινδία, δημοσίευσε ένα δοκίμιο πάνω στο Κατακάλι, ένα θεατρικό είδος που δεν ήταν τότε ευρέως γνωστό στη Δύση. Ίδρυσε το Θέατρο Όντιν στο Όσλο το 1964 και μετακόμισε μαζί του στη Δανία το 1966, σκηνοθετώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από είκοσι παραστάσεις, οι οποίες περιόδευσαν στην Ευρώπη, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Το 1979 ίδρυσε την ISTA, τη Διεθνή Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας και έχει βραβευθεί με τιμητικά διδακτορικά από τα Πανεπιστήμια του Αάρχους της Δανίας, του Αγιακούτσο του Περού, της Μπολόνια της Ιταλίας και του Μόντρεαλ του Καναδά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

Ο Κωνσταντίνος Θεμελής γεννήθηκε στο Φλαμπουράρι, στα Ζαγωροχώρια των Ιωαννίνων, είναι ηθοποιός, χορευτής, τραγουδιστής, αφηγητής, εκπαιδευτής και σκηνοθέτης του θεάτρου, γραφιάς, μεταφραστής, δημοσιογράφος και παρουσιαστής. Εργάζεται στην Ελλάδα, τη Δανία και την Ισπανία. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ηθοποιία στη Σχολή Επιθεώρησης Δραματικής Τέχνης, κλασσικό μπαλέτο και τζαζ. Μελέτησε την εκπαίδευση του ηθοποιού στο Teatr-Laboratorium του Γιέζυ Γκροτόφσκι και στο Θέατρο Οντίν του Εουτζένιο Μπάρμπα. Από το 1987 συμμετέχει σε έρευνες της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA) του Εουτζένιο Μπάρμπα. Στην αγορά κυκλοφορούν δεκατρία πρωτότυπα βιβλία του, καθώς και μεταφράσεις και δίσκοι του.

Καλή ανάγνωση!

www.artistbook.gr
23/6/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη