ΑΚΟΥΣΑΜΕ: Ρίτα Αντωνοπούλου και Γιώτα Νέγκα στο Προαύλιο

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Συνεχίζονται οι βραδινές, μαγικές περιπλανήσεις στο Προαύλιο του Θεάτρου Badminton με γενικό τίτλο «Στο πανί και στο γυαλί». Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα στα τραγούδια και στη μουσική που έντυσαν πολλές από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες ταινίες. Το Προαύλιο τιμά έτσι τους δημιουργούς που έγραψαν ιστορία με τη δουλειά τους, κάνοντας ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι μέσα από δεκαπέντε διαφορετικές συναυλίες, στις οποίες συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών.

Από το «Κάνε υπομονή» μέχρι το «Μην το ρωτάς τον ουρανό», περνώντας από τις ασπρόμαυρες ταινίες μέχρι και τα έγχρωμα ελληνικά μιούζικαλ, το κοινό περιπλανιέται, ταξιδεύει, θυμάται και ξαναερωτεύεται με τα τραγούδια του Ζαμπέτα, του Ξαρχάκου, του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, του Πλέσσα, του Χιώτη, του Παπαδόπουλου, του Καμπανέλλη, του Κινδύνη, του Δασκαλόπουλου κ.ά. μέσα από τις ξεχωριστές ερμηνείες των Λέκκα, Παπαδόπουλου, Αντωνοπούλου, Νέγκα, Μάλφα, Μαγγίρα, Μπουλέ, Καλαντζόπουλου, Πασπαλά, Πετράκη, Καλημέρη, Μουτσάτσου, Μακρή, Ανδρεάτου, Ντούνια, Στόκα, Ολυμπίου, Ζουγανέλη, Τσέρτου και Τουμπάκη.

ΤΟ ARTISTBOOK.GR ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ
Χθες βρεθήκαμε στο Προαύλιο, όπου σειρά είχαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Γιώτα Νέγκα, οι οποίες ερμήνευσαν τραγούδια που πρωτοτραγούδησαν η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Καρέζη, όπως τα: «Πέρα από τη θάλασσα», «Πάει, πάει», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Μην το ρωτάς τον ουρανό», «Η ζωή χωρίς εσένα είναι άδεια», «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», «Το παράπονο», «Πήραν απʼ τη νιότη χρώματα» κ.ά. Τις τραγουδίστριες συνόδευσε η Λαϊκή Ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μαργιολά.

Οι δυο ερμηνεύτριες ήταν άψογες, ενώ προσέγγισαν με πολύ σεβασμό, αλλά με το δικό τους τρόπο, τα προαναφερθέντα τραγούδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε, γεμίζοντας το Προαύλιο και αποδεικνύοντας ότι σε τέτοιες δύσκολες μέρες, οι άνθρωποι χρειάζονται ένα «πολιτιστικό αποκούμπι», ώστε να πάρει δύναμη και κουράγιο.  

ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΓΚΑ
Μιλήσαμε με τις πρωταγωνίστριες τις χθεσινής βραδιάς και τις ζητήσαμε να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον κόσμο αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι. Και οι δυο πρόθυμες να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, ανέφεραν:

Γιώτα Νέγκα
Ποιό είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε;
-Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μελετούμε τις κινήσεις μας, να μην χανόμαστε σε λαϊκισμούς και μικροπρέπειες, πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, σοβαρά και υπεύθυνα και με τον ίδιο τρόπο να βρούμε λύσεις και να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Αρκεί βέβαια να μην ακούμε τις Κασσάνδρες που θέλουν να μηδενίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Η μουσική πως μπορεί να βοηθήσει;
-Η μουσική ήταν πάντα παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες. Είναι σύντροφος και συνοδός των ανθρώπων, κυρίως όταν διανύουν άσχημες καταστάσεις. Έτσι, τη μουσική πρέπει να την κάνουμε κομμάτι της ζωής μας, να την πάρουμε αγκαλιά και να την έχουμε πάντα κοντά μας. Μακάρι να βρουν όλοι ένα καταφύγιο στη μουσική και ταυτόχρονα να πάρουν δύναμη από αυτήν αυτές τις δύσκολές μέρες.

Ρίτα Αντωνοπούλου
Ποιό είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε;
-Μπορεί να φαίνονται τα πράγματα πολύ δύσκολα για όλους μας, τουλάχιστον για όσους δεν είμαστε μέσα στο σύστημα και δεν το στηρίξαμε εν των έσω όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται και που αφορά στη συσπείρωση του κόσμου είναι πολύ θετικό, αλλά θέλει ακόμα περισσότερη δουλειά και ακόμα περισσότερη ένταση και φωνή. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι, αλλά σίγουρα θα ενωθούμε περισσότερο μεταξύ μας και κάποιοι θα ξυπνήσουν από αυτό το λήθαργο που ζούσαν όλα αυτά τα χρόνια και θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν που βαδίζουμε και σε τι κόσμο ζούμε. Θα τα καταφέρουμε με κάποιον τρόπο. Η Ελλάδα έχει περάσει από δύσκολες καταστάσεις, αλλά έχει βγει πάντα σχετικά αλώβητη. Μακάρι να τα καταφέρουμε και πάλι με καλή διάθεση και σωστό συναίσθημα, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί.

Η μουσική πως μπορεί να βοηθήσει;
-Η μουσική ήταν πάντα συνοδοιπόρος τέτοιων καταστάσεων, αλλά από την θετική πλευρά. Αν δείτε την Ιστορία μας, η μουσική πάντα ήταν εκεί και μας θύμιζε τι έχει συμβεί. Πάντα άνθιζε σε τέτοιες δύσκολες εποχές και μακάρι να γεννηθεί κάτι τέτοιο απʼ αυτό που ζούμε τώρα, διότι τα είχαμε απαξιώσει όλα, π.χ. το πολιτικό τραγούδι φαινόταν πολύ βαρύ και νομίζαμε ότι δεν χωράει πλέον στη ζωή μας, να που έχει έρθει η ώρα του.

ΤΟ BADMINTON ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Το Badminton προσπαθεί σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία να κρατηθεί όρθιο, προσφέροντας στον κόσμο εκδηλώσεις ποιότητας και πολιτισμού σε προσιτές τιμές. Είναι γνωστό ότι το εν λόγω θέατρο δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο, παρουσιάζοντας οικονομικά προβλήματα, η διοίκηση όμως δεν το βάζει κάτω και επενδύει σε σοβαρές και ουσιαστικές καλλιτεχνικές προτάσεις.

Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή αυτών των μοναδικών βραδιών, Μιχάλη Κουμπιό, ο οποίος με ιδιαίτερη καλοσύνη ανέφερε τα εξής:

Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτών των συναυλιών;
-Το «Στο πανί και στο γυαλί» γεννήθηκε μετά από παραγγελία τον Οκτώβριο του 2010 που μου έκαναν ο Μιχάλης Αδάμ και τα αδέρφια Γιώργα, να σχεδιάσω δηλαδή κάτι για το Προαύλιο, που να έχει μια ομπρέλα και κάτω από αυτήν να τρέξουν συναυλιακά γεγονότα. Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ. Τους είπα, θα αναβιώσουμε την ατμόσφαιρα ενός μουσικού αναψυκτηρίου, τραπεζάκια έξω, βασιλικοί στα τραπέζια, φυτά και καλαμιές γύρω γύρω και το θέμα των βραδιών θα είναι η μουσική και τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, τα οποία είναι πολλά και μπορούν να «γεννήσουν» πολλές θεματικές βραδιές. Είναι τραγούδια διαχρονικά και που άσχετα σε ποια ταινία πρωτοακούστηκαν, είναι τραγούδια που αυτονομήθηκαν και πήραν τη δικιά τους πορεία, ανεξάρτητα από τις ταινίες και το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα τραγούδια μας αφορούν και σήμερα. Πολλές φορές λέμε, απλός είναι ο στίχος, αν τον προσέξεις όμως θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα ολοκληρωμένο ποίημα. Είναι τραγούδια που τα διατρέχουν χειμαρρώδεις μελωδίες σπουδαίων δημιουργών,

Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι σήμερα;
-Έχουμε ήδη διανύσει σχεδόν το μισό του σχεδιασμού μας, είμαστε στην έβδομη παράσταση, έχουμε δεκαπέντε τριήμερα στο Προαύλιο και μια συναυλία του Μίμη Πλέσσα στην κεντρική σκηνή του Badminton, η οποία θα κλείσει αυτό το ταξίδι.

Οι επιλογή των καλλιτεχνών;
-Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με γνώμονα το να μπορούν να αποδώσουν με ενδιαφέρον τρόπο αυτά τα κλασικά τραγούδια και να τα επαναφέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Νομίζω ότι οι επιλογές έχουν πετύχει. Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Οι άνθρωποι που έρχονται ποικίλουν, έρχονται νέοι, ώριμοι, πιο ώριμοι, παππούδες και γιαγιάδες. Γενικώς έρχονται άνθρωποι που ψάχνουν την απλότητα και την ουσία, διότι η Ελλάδα σε εκείνα τα χρόνια της «υγιούς φτώχειας» κατάφερνε και δημιουργούσε καθημερινά λαϊκό πολιτισμό. Κάτι που ξεχάστηκε στα χρόνια της «ευμάρειας», όπου κινήθηκε πολύ πλαστικό χρήμα, όπου η χώρα μπήκε στη διαδικασία υπέρογκων δανείων και όπου ο λαϊκός πολιτισμός δεν είχε πλέον χώρο στην καινούργια πραγματικότητα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις ανθρώπων που αντιστάθηκαν και δημιούργησαν, αλλά γενικότερα το επίπεδο έπεσε πολύ. Γεννήσαμε βαρβαρότητες, σκυλάδικα, επιδερμικά πράγματα, όλα από τη μέση και κάτω και μʼ έναν τρόπο που να μην διεγείρει, που να μην κάνει τα πράγματα σημαντικά, βαθιά και ουσιαστικά. Γεννήθηκε πολύ σκουπίδι.

Έχετε ελπίδες για ένα ποιοτικότερο αύριο;
-Πιστεύω ότι κάτω από αυτό τον ήλιο πάντα θα γεννιούνται ενδιαφέροντα πράγματα και σε όλους τους χώρους της τέχνης. Πιστεύω ότι η ελληνική ιδέα δεν κινδυνεύει από καμία επιβολή και από κανένα συμφέρον, είναι μια πολλή σοβαρή ιδέα που μπορεί να την κατακτά όποιος πραγματικά θέλει να την κατακτήσει. Πιστεύω ότι σε αυτά τα χώματα πάντα θα γεννιούνται πράγματα. Πάντως είναι κάπως λογικό μετά από την ακμή να επέρχεται η παρακμή. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλάβουμε την ουσία της ζωής, η οποία κατʼ εμέ βρίσκεται στα απλά πράγματα. Δεν μας κάνει καλύτερους και γαληνότερους ανθρώπους ένα ατέρμονο κυνήγι του χρήματος, ίσα ίσα που αυτό το κυνήγι μπορεί να μας κάνει πιο βάρβαρους και πιο απελπισμένους.

Ευχαριστώ πολύ.
-Καλή ακρόαση…

www.artistbook.gr
08/7/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη