Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας: Ένα καλλιτεχνικό βήμα για όλους

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Κάθε χρόνο και για περίπου τρείς μήνες, η Πετρούπολη μεταμορφώνεται σε μια γιγαντιαία πολιτιστική σκηνή, όπου η πόλη και οι δημότες της γιορτάζουν τη μουσική, το θέατρο, το χορό και τη λογοτεχνία στα πλαίσια του θεσμού που φέρει το όνομα: Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Προσκεκλημένοι, πέρα από μεγάλα ονόματα της εγχώριας και ξένης καλλιτεχνικής σκηνής, είναι και «μικρότερα» σχήματα που βρίσκουν στο φεστιβάλ ένα σημαντικό βήμα παρουσίασης και προβολής της δουλειάς τους, ενώ βέβαια και οι κάτοικοι της Αττικής, που ψάχνουν ποικίλες και ποιοτικές εκδηλώσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, είναι πάντα καλοδεχούμενοι.

Φέτος, η Διοίκηση του φεστιβάλ καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το Θέατρο Πέτρας και να ξεχάσει, έστω για λίγο, το δύσκολο και ζεστό καλοκαίρι που διανύουμε λόγω μεσοπροθέσμου προγράμματος, φορολογικής επιβάρυνσης και αβεβαιότητας για το σήμερα και για το αύριο. «Οι τσέπες αδειάζουν στην προσπάθεια της καθημερινής επιβίωσης, αλλά κάποιοι, κυρίως οι νέοι, συνεχίζουν να ανηφορίζουν στα καθιερωμένα και γνωστά φεστιβάλ της Αττικής. Έτσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας με πολλές επιτυχίες στη μικρή του ιστορία, προσκαλεί και φέτος το κοινό σε μουσικές περιπλανήσεις και θεατρικά ταξίδια», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του εν λόγω θεσμού.

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, ενώ θα διαρκέσουν έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες (ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες), που φέτος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του φεστιβάλ είναι οι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Locomondo, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ελένη Γερασιμίδου, Τρίφωνο, Γιώργος Σουξές, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργος Βαρσαμάκης, La Bruja Muerta, Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Κώστας Βουτσάς, Βάσια Τριφύλλη, Νένα Μεντή, Σταμάτης Φασουλής, Δήμος Αβδελιώδης, Γιώργος Νικόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Καπουτζίδης, Γιάννης Κακλέας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Θάνος Μικρούτσικός, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαύρο Θέατρο της Πράγας, Μαρινέλλα, Αντώνης Λουδάρος, Μαρία Αναματέρου, Τάσος Χαλκιάς, Activ Members κ.ά.

ΜΙΛΑ ΣΤΟ artistbook.gr Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ
Για την ιστορία του φεστιβάλ και τις προοπτικές του, αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, μιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο με το χαρτοφυλάκιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του για τον πολιτισμό και για τη διάδοσή του.

Κύριε Σίμο, πώς, πότε και από ποιούς γεννήθηκε η ιδέα του Φεστιβάλ Πέτρας;
-Γεννήθηκε με τη βούληση του αείμνηστου δημάρχου Πετρούπολης, Νίκου Παξιμαδά και τη δημιουργική παρέμβαση του σκηνοθέτη, Μίνωα Βολανάκη, το νταμάρι της Πέτρούπολης «μεταμορφώθηκε» το 1983 στο μεγαλύτερο ανοιχτό θέατρο της Αττικής μετά το Ηρώδειο. Το φεστιβάλ καθιερώθηκε αμέσως και η φήμη του διαδόθηκε σε όλη την Αττική, δημιουργώντας ένα σταθερό κοινό.

Πείτε μου κάποιες ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ.
-Στα εικοσιπέντε και πλέον χρόνια λειτουργίας του φεστιβάλ, οι ξεχωριστές στιγμές δεν είναι λίγες. Θα αναφέρω ωστόσο σχήματα και καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, που έδωσαν μνημειώδεις παραστάσεις στο θέατρό μας, όπως το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, η Όπερα του Πεκίνου, ο Θίασος La Mamma της Νέας Υόρκης, οι βρετανοί Stomp που πρωταγωνίστησαν, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους καλλιτέχνες, στο Φεστιβάλ Κρουστών, οι ροκ σταρ Iggy Pop, Alice Cooper και Cypress Hill. Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν ακόμα διάσημοι σκηνοθέτες, όπως ο Peter Brook με το έργο «Μαχαμπαράτα» και ο Peter Stein με την «Ορέστεια». Αξιοσημείωτη είναι τέλος η παράσταση του έργου «Τιέρνο Μποκάρ» του Peter Brook, που φιλοξενήθηκε πριν από λίγα χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζει η διοργανωτική επιτροπή τη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση, ώστε αφʼ ενός να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του κοινού και αφʼ ετέρου να είναι βιώσιμο το φεστιβάλ;
-Η δική μας βούληση είναι, στο μέτρο του δυνατού, να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας. Μας ενδιαφέρει επομένως, να έχουμε χαμηλές τιμές στα εισιτήρια, αλλά και στα προϊόντα του κυλικείου μας και για το λόγο αυτό πιέζουμε τις εταιρείες παραγωγής για να πετύχουμε τις οικονομικότερες συμφωνίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και έκπτωση στην ποιότητα των σχημάτων που φιλοξενούμε, κάθε άλλο. Μας ενδιαφέρει το επίπεδο να παραμένει υψηλό.

Έχετε στραφεί προς ιδιώτες, ώστε να συμβάλλουν στο οικονομικό σκέλος της διοργάνωσης;
-Είμαστε ενάντια σε κάθε τέτοια κίνηση. Δεν θα εφαρμόσουμε σε καμία περίπτωση την σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα που προωθεί ο αντιδραστικός νόμος Καλλικράτης. Το φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά από τις δυνάμεις του δήμου και αυτός είναι και ο λόγος που διαπραγματευόμαστε και προωθούμε τη λογική των χαμηλών τιμών στις υπηρεσίες που παρέχονται.

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες και προσδοκίες για το μέλλον του φεστιβάλ;
-Το ενδιαφέρον για εμάς είναι όχι μόνο να διατηρήσουμε το επίπεδο του φεστιβάλ, αλλά και να προχωρήσουμε σε μία ποιοτική αναβάθμισή του, ώστε να προσφέρει την ευρύτερη δυνατή ποικιλία εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας σημαντικές παραγωγές από όλες τις μορφές των παραστατικών τεχνών. Θέλουμε το φεστιβάλ μας να καθρεφτίζει την πόλη-μωσαϊκό στην οποία ζούμε, δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες και τις ομάδες κάθε μορφής τέχνης. Ένας άλλος στόχος μας, που προσδοκούμε να γίνει θεσμός, είναι να δημιουργήσουμε έναν καλλιτεχνικό δίαυλο επικοινωνίας με άλλους δήμους, οργανώνοντας διαδημοτικές δράσεις, με εκδηλώσεις για το χορό, το θέατρο, τη μουσική. Κυρίως όμως, φιλοδοξούμε το θέατρο να το αγκαλιάσει όλος ο λαός της Πετρούπολης και με τις οργανωμένες μας δράσεις μέσα από το δήμο να στηρίξουμε κάθε ερασιτεχνική προσπάθεια.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται δεκάδες πολιτιστικά φεστιβάλ. Σας ανησυχεί ο ανταγωνισμός;
-Για εμάς τα πολιτιστικά φεστιβάλ δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, επομένως δεν μας ανησυχεί ο ανταγωνισμός. Ο πολιτισμός είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα, όχι προϊόν προς κατανάλωση. Με αυτή την έννοια, η προσπάθειές μας εστιάζουν στην ποιοτική και όχι στην ποσοτική αναβάθμιση. Μακάρι η κάθε πόλη, το κάθε χωριό να είχε το δικό του φεστιβάλ για να μπορεί παντού ο λαός να έρχεται σε επαφή με την τέχνη.

Ποιό είναι εκείνο το ιδιαίτερο ή ξεχωριστό που προσφέρει το φεστιβάλ;
-Ιδιαίτερος και ξεχωριστός είναι ο κόσμος της Πετρούπολης, που αγκαλιάζει κάθε χρόνο τις προσπάθειές μας και που έρχεται στο Θέατρο Πέτρας για να απολαύσει τις εκδηλώσεις. Πέραν αυτού όμως, η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία του φεστιβάλ στην πόλη πάνω από εικοσιπέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει πυρήνες ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, τόσο στους κόλπους του δήμου, όσο και σε μία σειρά από φορείς της πόλης μας, στα σχολειά μας και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Τα αισθητικά ερεθίσματα που δίνονται, δημιουργούν νέους καλλιτέχνες, ενημερωμένους θεατές και εξοικείωση με τις μορφές της τέχνης. Η ερασιτεχνική δημιουργία που έχει προκύψει και που συνέχεια προκύπτει, είτε από ομάδες του δήμου είτε από ανεξάρτητους φορείς της πόλης μας, παρουσιάζεται στο φεστιβάλ μας και μάλιστα με θερμότατη υποδοχή από τον κόσμο. Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και αξίζει να αναφερθούν, η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου, που προσεγγίζει επαγγελματικά επίπεδα, το Τριήμερο Αφιέρωμα στην Παράδοση, με 700 και πλέον συμμετέχοντες χορευτές από τα τμήματα παραδοσιακών χορών του δήμου, και επτά εθνικοτοπικών συλλόγων, που παρακολούθησαν πάνω από τρείς χιλιάδες θεατές, η βραδιά χορού μπαλέτου, σύγχρονων και λατινοαμερικανικών χορών, τμημάτων του δήμου μας, που ενθουσίασε τους δυο χιλιάδες και πλέον θεατές, αλλά και η καθιέρωση του θεσμού του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας, που διοργανώνει ο δήμος μας, με μαθητικές θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, που φέτος συμμετείχαν είκοσι ένα σχολεία και οι πέντε ομάδες του δήμου μας. Είναι λοιπόν πολύ ξεχωριστό ένα φεστιβάλ, όταν η ερασιτεχνική δημιουργία, που προκύπτει μέσα από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, ανθίζει και στηρίζεται από το δήμο, ώστε να παράγεται ποιοτικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που το χαίρονται όλοι.

Αρκετά από τα καλοκαιρινά φεστιβάλ κατηγορούνται ότι δίνουν βήμα στα ίδια ονόματα κάθε χρόνο, ότι οι λιγότερο γνωστοί καλλιτέχνες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους;
-Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής σας, θα σας πω ότι μέριμνά μας είναι να ενισχύσουμε και όχι να αποκλείσουμε, την ερασιτεχνική δημιουργία και την προβολή και προώθηση της καλλιτεχνικής παραγωγής της πόλης μας, όπως αυτή εκφράζεται από μια ποικιλία καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ  για εμάς είναι ένας ζωντανός οργανισμός, αεικίνητος, που διαμορφώνει και διαμορφώνεται συνέχεια, ενεργοποιώντας μία διαλογική σχέση μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτή τη δυναμική, γιατί πιστεύουμε ότι δίνοντας βήμα στους νέους καλλιτέχνες, μένουμε ανοιχτοί στις νέες τάσεις και τα ρεύματα της τέχνης του σήμερα, που έχουν κάτι καινούριο να δώσουν. Και αυτό θα το στηρίξουμε, προφανώς, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του φεστιβάλ.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;
-Βρισκόμαστε σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όπου ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται με επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, ως προϊόν εμπορευματοποίησης. Οι κατευθύνσεις που δίνονται, είναι να γίνει ο πολιτισμός ανταποδοτικό αγαθό. Στον αντίποδα αυτού, απόφαση της Διοίκησής μας από την πρώτη στιγμή, ήταν  να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια που συνθλίβεται από την κρίση, να προάγουμε την ερασιτεχνική δημιουργία, να δημιουργήσουμε τελικά τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε ο πολιτισμός να είναι προσβάσιμος για τη λαϊκή οικογένεια. Για εμάς, ο πολιτισμός είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα και σε αυτή τη λογική από την επόμενη χρονιά θα μειώσουμε ή και θα καταργήσουμε τις συνδρομές στα παιδικά τμήματα. Σας καλούμε και αυτό το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Ένα καλοκαίρι δύσκολο για όλους μας, που μέρα με τη μέρα γίνεται δυσμενέστερο, κυρίως για τη λαϊκή οικογένεια. Εμείς, κάνουμε μια προσπάθεια μέσα σε αυτό το σκηνικό, να σας παρουσιάσουμε μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με άξιους εκπροσώπους της μουσικής σκηνής και του θεάτρου. Άλλωστε, και σε δύσκολες περιόδους ιστορικά, ο πολιτισμός ήταν ένας τομέας που «δεν έμπαινε στο γύψο», ένας τομέας που συνέχιζε να έχει παρουσία. Ιδιαίτερη σημασία για μας, έχουν οι παραγωγές των τμημάτων πολιτισμού του δήμου μας, (Πολιτιστικού, Ωδείου, Παιδικών Σταθμών,) τις οποίες και σας καλούμε να στηρίξετε. Σας περιμένουμε όλους με χαρά, να σας φιλοξενήσουμε στο φεστιβάλ μας, στην πόλη μας.

Ευχαριστούμε πολύ.

Τιμή αποτελεί για μας το ότι φέτος το artistbok.gr, είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.petroupoli.gr

www.artistbook.gr
11/07/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη