Μιλά στο artistbook.gr ο εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς

Συνεντεύξεις
11/09/2013


Ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στην θεατρική εκπαίδευση διδάσκει μια μέθοδο υποκριτικής που ονομάζεται «Συναισθηματική Διαλεκτική». Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο δημοφιλής ηθοποιός πέρα από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά σήριαλ, βρίσκεται στο χώρο του θεάτρου δεκαοκτώ χρόνια, ότι εδώ και έξι χρόνια σκηνοθετεί παραστάσεις και ότι διδάσκει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και συναισθηματική διαλεκτική σε Δραματικές Σχολές.

Το artistbook.gr συνάντησε το Στέλιο Καλαθά στο Art Studio – Χώρο Τέχνης – Ωδείο Φακανάς στο Μοσχάτο, όπου από χθες ξεκίνησε να παρέχει μαθήματα συναισθηματικής διαλεκτικής για τα οποία μας μίλησε ο ίδιος.Σήμερα Στέλιο έχεις έναν άλλο ρόλο, το ρόλο του εκπαιδευτή. Προφανώς είναι μια διαφορετική εμπειρία από το να βρίσκεσαι στο σανίδι ως ηθοποιός.
-Πρέπει να σου πω ότι αυτό το μαγικό ταξίδι που έχει να κάνει με την θεατρική παιδεία και με τη σκηνοθεσία, με έχει κάνει καλύτερο ηθοποιό. Μέχρι σήμερα είχα την ευθύνη ενός ρόλου, του ρόλου που έπρεπε να ερμηνεύσω. Όταν βρίσκεσαι λοιπόν στην αντίθετη πλευρά του ποταμού έχεις την ευθύνη ως σκηνοθέτης όχι μόνο των ηθοποιών, αλλά και της μουσικής, των σκηνικών, των κουστουμιών και του γενικού οράματος. Έτσι, ξαφνικά ζεις το θέατρο ολοκληρωτικά και αυτό είναι πάρα πολύ δημιουργικό, μαγικό και στο τέλος σε κάνει καλύτερο ηθοποιό.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη σκηνοθεσία;
-Πριν από έξι χρόνια. Όλα ξεκίνησαν στο Δήμο Περάματος, όπου εργάζομαι με θεατρικές ομάδες από το 2005. Έκτοτε έχω σκηνοθετήσει τα έργα: «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Φαύστα…σαν παραμύθι» του Μποστ, «Περαμα-τιζόμαστε με όνειρα» σε κείμενα Μάτεση, Ποντίκα και Καλαθά και «Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα. Οι μαθητές μου λοιπόν μετά από αυτές τις παραστάσεις ήθελαν να συνεχίσουμε μαζί κάνοντας κάποια σεμινάρια υποκριτικής, κυρίως πάνω στη μέθοδο «Συναισθηματικής Διαλεκτικής», την οποία έχω διδαχθεί. Τα σεμινάρια αυτά λοιπόν δημιουργήθηκαν από την ανάγκη των μαθητών για περαιτέρω εσωτερική αναζήτηση.

Πώς πηγαίνουν τα σεμινάρια;
-Πηγαίνουν πολύ καλά. Ξεδιπλώνουμε τις ψυχές μας και έχουμε φοβερά αποτελέσματα. Επίσης, οι άνθρωποι του πολυχώρου Φακανά έχουν δείξει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και είναι πραγματικά όμορφο να διδάσκω σε ένα χώρο, όπου δημιουργώ ελεύθερα. Θέλω με την ευκαιρία αυτή που μου δίνεται να τους ευχαριστήσω.  

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα των μαθημάτων και είδα πως κάποιοι μαθητές σου έφεραν κάποια δώρα. Τελικά υπάρχει πέρα από εκτίμηση προς το πρόσωπό σου και αγάπη.
-Ναι. Η σχέση μας βασίζεται και στην αγάπη μεταξύ μας. Εδώ είμαστε σαν οικογένεια. Αυτό μπορεί να φανεί περίεργο σε κάποιον καινούργιο μαθητή ή κάποια καινούργια μαθήτρια, μπορεί να νομίσει ότι είμαστε μια κλειστή ομάδα, όπου δύσκολα μπορεί να μπει κάποιος. Σε πληροφορώ ότι αυτό που έχω σαν βασική αρχή δεν είναι μόνο να καλωσορίζω τυπικά τους καινούργιους μαθητές, αλλά με κάποιες ειδικές ασκήσεις να τους εντάσσω στην ομάδα, Με αυτό τον τρόπο η αμηχανία της πρώτης μέρας ξεπερνιέται εύκολα και γρήγορα. Πάντως, για να ξεκινήσει κανείς μαθήματα μαζί μας πρέπει να έχει ανοικτή την ψυχή του.

Βλέπω και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών.
-Είμαστε όλοι μια ομάδα, δεν υπάρχουν ηλικίες, ούτε κοινωνικές θέσεις, είμαστε όλοι παιδιά.

Υπάρχουν παιδιά που έρχονται απλά για να δουν τον τηλεοπτικό ηθοποιό από κοντά;
-Κοίτα, επειδή είμαι πολλά χρόνια σε αυτό το χώρο, έχω την ικανότητα να καταλάβω από τις πρώτες κιόλας κουβέντες για πιο λόγο έρχεται κάποιος στην ομάδα. Εγώ, με τον τρόπο μου του δίνω να καταλάβει ότι εδώ κάνουμε σοβαρή δουλειά και ότι αν θέλει να έρθει μαζί μας σε αυτό το ταξίδι τότε είναι καλοδεχούμενος...

Αλλιώς…;
-Αλλιώς μου ζητά ένα αυτόγραφο και φεύγει.

Πόσα παιδιά έχεις στην ομάδα;
-Αυτή τη στιγμή έχω εικοσιπέντε. Πιθανόν όμως από την αρχική παρέα θα αποχωρήσουν δυο ή τρείς ή θα έρθουν δυο ή τρείς καινούργιοι. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των μαθημάτων, είναι ανοικτά και μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος και στη μέση της χρονιάς.

Πώς γίνεται αυτό;
-Σε κάθε μάθημα δουλεύουμε άλλες ασκήσεις, άλλο συναίσθημα, είναι σχεδόν αυτοτελή τα μαθήματα.

Θέλεις να μου περιγράψεις τι είναι αυτή η μέθοδος και πως λειτουργεί;
-Η Μέθοδος Υποκριτικής Συναισθηματικής Διαλεκτικής, είναι μια βιωματική μέθοδος που ξεδιπλώνει τα συναισθήματα αρχικά μέσα από το λόγο – διάλογο, ανακαλύπτοντας την «θερμή» επικοινωνία των λέξεων χρησιμοποιώντας τις επτά βασικές αισθήσεις. Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες – κύκλους μαθημάτων και έχει ρίζες στο ασιατικό θέατρο, περνώντας όμως κατόπιν στην αμερικάνικη εξέλιξή της.

Ο Αʼ Κύκλος περιλαμβάνει ασκήσεις δυναμικής λόγου, δημιουργικής φαντασίας, ανάδυσης συναισθημάτων και σωστής συμπεριφοράς. Όλα μέσα από εικόνα, ήχο, αφή, όσφρηση. Στο Βʼ Κύκλο εντάσσονται τα συναισθήματα στο θεατρικό κείμενο με νέες εφαρμογές και γίνονται θεατρική πράξη, ενώ παράλληλα δουλεύεται και το σώμα για να είναι πάντοτε σε θέση να υπηρετεί τον εκάστοτε ρόλο.

Πολύτιμη βάση στην οποία στηρίζεται η μέθοδος αυτή είναι οι εμπειρίες του κάθε σπουδαστή και φυσικά στόχος και σκοπός είναι ο σωστός έλεγχος των συναισθημάτων και στην κατάλληλη χρήση τους σε συνδυασμό πάντα με την υποκριτική τέχνη. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται με την παρουσίαση μια θεατρικής παράστασης, όπου μπλέκω τις μουσικές και τα κείμενα που δουλέψαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι μαθητές που έρχονται εδώ έχουν τη βλέψη να γίνουν ηθοποιοί;
-Όχι. Εδώ υλοποιούμε μια υποκριτική μέθοδο όχι για να γίνει κάποιος επαγγελματίας ηθοποιός. Αυτό που κάνουμε είναι να ελέγξουμε μέσα από ασκήσεις τα επτά βασικά συναισθήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για όλες τις δράσεις, τις αντιδράσεις και τις αποφάσεις μας. Ναι μεν χρησιμοποιούμε θεατρικούς κώδικες, αλλά κάνουμε μια δουλειά που έχει να κάνει με την ψυχολογία και με την αυτογνωσία.

Αυτή η μέθοδος δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο, αλλά σε ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τις ικανότητες που έχουν κρυμμένες μέσα τους. Για παράδειγμα να σου πω ότι ανάμεσα στους μαθητές μου έχω μια διευθύντρια τράπεζας, μια δασκάλα, ένα δικηγόρο κ.ά.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να γίνουν ηθοποιοί, αυτή η μέθοδος όμως τους έχει βοηθήσει πολύ στη δουλειά τους, διότι μαθαίνουν να μιλούν σωστά και καθαρά μέσα από ασκήσεις ορθοφωνίας, να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα και την επικοινωνία με τον κόσμο μέσα από ασκήσεις αυτοπεποίθησης, να εκφράζονται καλύτερα μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Επίσης, μέσα από το θεατρικό κείμενο μαθαίνουν να διαβάζουν το κάτω κείμενο, να βρίσκουν τη δυναμική των λέξεων, μαθαίνουν τον κόσμο των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου, είναι μια ψυχικά και σωματικά ολοκληρωμένη δουλειά.

Είσαι στο χώρο της υποκριτικής δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Φαντάζομαι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύεις.
-Ναι. Είμαι δεκαοκτώ χρόνια στο χώρο. Λίγοι το ξέρουν αυτό, διότι συνήθως ο κόσμος με ξέρει μέσα από τα σήριαλ και δεν γνωρίζει την θεατρική σταδιοδρομία μου.

Δεν είναι λίγο άδικο;
-Ναι. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι έχω κάνει μόνο τηλεόραση. Δεν ξέρει όμως ότι έχω παίξει σπουδαίους ρόλους στην Επίδαυρο ή στο Εθνικό Θέατρο με εξαιρετικούς δασκάλους και σκηνοθέτες, από τους οποίους προσπάθησα να «απορροφήσω» τη γνώση τους. Επειδή είναι δεδομένο ότι η επιμόρφωση δεν σταματά ποτέ, φέτος το καλοκαίρι πήγα στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησα ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο πάνω στα συναισθήματα. Η επιμόρφωση δεν σταματά ποτέ το επαναλαμβάνω.

ΑΠΟ ΠΡΟΒΑ ΣΕ ΠΡΟΒΑ
Θέλεις να μου πεις κάποια πράγματα για τις άλλες σου θεατρικές δραστηριότητες;
-Με την ομάδα του Δήμου Περάματος παρουσιάζουμε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 του μηνός την παράσταση «Χάρτινοι ήρωες» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία δική μου. Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Ανοικτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Πέραμα στις 20:30 με είσοδο ελεύθερη.

Το χειμώνα θα εμφανίζομαι ως ηθοποιός στο Θέατρο Άνεσις στη Σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» στο έργο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ και με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, όπως είναι οι Αγγελική Δαλιάνη, Γιάννης Καρατζογιάννης, Ελένη Κρίτα, Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης και Ρεγγίνα Παντελίδη. Το έργο θα ξεκινήσει παραστάσεις στις 6 Οκτωβρίου. Όπως καταλαβαίνεις, με πετυχαίνεις αυτή τη στιγμή από πρόβα σε πρόβα, από θέατρο σε θέατρο.

Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και να είσαι πάντα δημιουργικός.
-Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και σας περιμένω στο θέατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα μαθήματα του Art Studio – Χώρου Τέχνης – Ωδείου Φακανάς μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.fakanas.gr ή να καλέστε στα τηλέφωνα 2104813605 και 2104819355.

www.artistbook.gr
14/9/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη