ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Beggar's Blues Diary: Είμαστε μπάντα του δρόμου και της σκηνής και είμαστε εδώ για να παίξουμε Rock & Roll.

Συνεντεύξεις
15/10/2013

Ads

Μια από της πιο δυναμικές μπάντες της Ελλάδας. Οι Beggar’s Blues Diary μετά από την κυκλοφορία του “The Truth” και μια επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζονται για τον καινούριο τους δίσκο και τις τελευταίες συναυλίες της χρονιάς. Εμείς μιλήσαμε με τον Γιάννη Πασσά και μας μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας και όχι μόνο.

Κυκλοφορήσατε το The Truth το δεύτερο full length album  τον Μάρτιο που μας περασε. Το κυκλοφορήσατε σε Βινύλιο το οποίο είχε μέσα και το CD.Πως το βλέπετε το Hard Copy;
Είναι πολύ ωραίο, είναι κάτι που θέλαμε  να κάνουμε πάρα πολύ καιρό αλλά δεν είχαμε τα χρήματα να το κάνουμε στο Back to Basics (το πρώτο album) και το κάναμε στο The Truth.Κοστίζει λίγο περισσότερο αλλά έχει άλλη μαγεία, έχει άλλη μαγεία με την λογική ότι έχεις το βινύλιο το οποίο οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχει έναν πιο ζεστό ήχο, είναι πιο μεγάλο οπότε το βλέπεις σαν προϊόν και το απολαμβάνεις και είναι και πιο ρομαντικό. Έχει φτάσει το CD να θεωρείται έτσι γιατί έχει ξεπεραστεί και αυτό. Οπότε λέμε και το 3ο CD να το κάνουμε βινύλιο.

Έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε τον τρίτο δίσκο;
Έχουμε μπει σε μια διαδικασία και αν όλα πάνε καλά τον άλλον μήνα γράφουμε. Ίσως και στα τέλη αυτού του μήνα, ανάλογα το πρόγραμμα του Sierra και του παραγωγού μας. Μάλλον θα το κυκλοφορήσουμε περίπου ένα χρόνο μετά τον προηγούμενο δίσκο δηλαδή περίπου τον Μάρτη του 2014.

Ωραία δουλεία το βινύλιο αλλά με την κατάσταση με τις δισκογραφικές, χωρίς να υπάρχουν εταιρίες διανομής πως το αντιμετωπίζετε;
Εμείς έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Records on Top η οποία ξεκίνησε με το Truth και έχουμε βρει μια δική μας φόρμα. Διανέμει η ίδια εταιρία για εμάς λυτά και νοικοκυρεμένα, βαρεθήκαμε με τους διανομείς, χάσαμε πολλά λεφτά.

Τυπώνεται Ελλάδα;
Όχι, τυπώνουμε Γερμανία, μεγάλη διαφορά σε Budget αλλά παρόλα αυτά το βινύλιο είναι ιδιαίτερα ακριβό. Τυπώσαμε 600 αντίτυπα που  εξαντλήθηκαν εδώ και έναν μήνα. Αν πάνε όλα καλά στο Live στις 21/12 στο Αν θα υπάρχουν καινούρια αντίτυπα.

Πάμε λίγο σε πιο τεχνικά θέματα. Γράφεται Live;
Ναι live γράφουμε, δηλαδή ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε 36 ωρες, δύο 18ωρα sessions και αυτό περιλάμβανε όλο το rhythm section,τις φωνές, τα overdub στις κιθάρες και το σαξόφωνο που έπαιξε σε 2 κομμάτια.

Πολύ γρήγορο…
Πάρα πολύ γρήγορο και ο λόγος ήταν επειδή θέλαμε να πιάσουμε live feeling,live element. Είμαστε μπάντα του δρόμου και της σκηνής και είμαστε εδώ για να παίξουμε Rock & Roll.Έχοντας την δυνατότητα να γράψεις live σου δίνεται η ευκαιρία να πιάσεις το spot της στιγμής, αυτό το στιγμιαίο λάθος ανά περίπτωση.

Για πες μου λίγο για τις επιρροές…
Επιρροές δεκαετία 70 κυρίως και οτιδήποτε θυμίζει δεκαετία 70.Παιζουμε αυτήν την μουσική και την παρουσιάζουμε όπως πιστεύουμε ότι της αξίζει να παρουσιάζεται το 2013.

Αγγλικός στίχος. Γιατί όχι Ελληνικός;
Αυτό μου βγαίνει και αυτό μου αρέσει. Πάντα στο Rock μου άρεσε ο Αγγλικός στίχος όπως και στο ρεμπέτικο μου άρεσε ο Ελληνικός. Δεν μου αρέσει ο Ελληνικός στίχος στο Rock.Ενώ είναι πιο εύκολος ο δρόμος στην Ελλάδα για αυτούς που παίζουν ελληνόφωνο rock,είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσεις καλή rock μουσική με ελληνικό στίχο. Δεν εξαιρώ καμία γλώσσα, ούτε τα γαλλικά, ούτε τα γερμανικά, ούτε τα ιταλικά στην Rock μου αρέσει. Μου αρέσει το Rock με αγγλικό στίχο είναι απλό.

Σαν μπάντα ποια είναι η διαδικασία που γράφεται τα τραγούδια;
Συνήθως  έρχονται οι δικές μου ιδέες μελοποιημένες σε φωνή και μουσική, κατεβαίνουμε στο studio, τζαμάροντας περνά τις εξετάσεις του, αν θέλεις, και εφόσον της περάσει ολοκληρώνεται. Μπαίνουν αυτά τα πολύ ουσιαστικά κερασάκια από τον Άγγελο στα τύμπανα και από τον Chili στο μπάσο. Αν το αποτέλεσμα κατά την δική μας εκτίμηση αξίζει να μπει σε μια δουλειά των Beggar’s Blues Diary, μπαίνει.

Το Truth περιέχει 11 κομμάτια και ένα hidden, πόσα γράψατε για να κρατήσετε αυτά τα 11;
Γράψαμε περίπου 21 κομμάτια και χρησιμοποιήσαμε τα 11.Τα υπόλοιπα μπήκαν στο μπαούλο και προς το παρόν δεν έχουμε σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε. Στον 3 δίσκο δεν θα χρησιμοποιήσουμε κανένα από αυτά τα κομμάτια, βέβαια ποτέ δεν ξέρεις μπορεί κάποια από αυτά κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε.

Από τον πρώτο στον δεύτερο δίσκο έχει αλλάξει πολύ ο ήχος από τον δεύτερο στον τρίτο έχει αλλάξει;
Κοίταξε από τον δεύτερο στο τρίτο σίγουρα θα αλλάξουν κάποια πράγματα μιας και έχουμε αλλάξει studio και γράφουμε πρώτη φορά στα Sierra Studio, εκεί που κάναμε ένα πρώτο check με το Motor Christ που βγάλαμε με τον νέο μας παραγωγό τον Αλέξανδρο Χρηστίδη. Σίγουρα ο ήχος θα είναι διαφορετικός μιας και κάνοντας μουσική εξελίσσεσαι, οπότε θα έχει κάποιες εκπλήξεις.

Πολλές φόρες προσπαθώντας να πειραματιστεί μια μπάντα βγαίνει ένα κακό αποτέλεσμα βέβαια.
Δεν είμαστε μπάντα που πειραματίζετε επί τούτου, όπου σε τρέχει η σύνθεση  ,αν σε πάει κάπου αλλού μπορεί και να προχωρήσει, ασυναίσθητα, ότι κάνουμε το κάνουμε ασυναίσθητα, δεν κάνουμε τίποτα συνειδητά όποτε ότι ακούσεις στο τρίτο άλμπουμ θα είναι αυτό που μας βγήκε για το τρίτο άλμπουμ. Πειραματισμός μπορεί να υπάρξει, να σου θυμίσω ότι στο Truth υπάρχει κομμάτι με γκάιντα αλλά δεν γίνεται επί τούτου, γίνονται όλα στα πλαίσια μιας έμπνευσης.

Κάνατε και κάποια πάρα πολύ όμορφα βίντεο στο Sierra;
Για αυτά φταίει η Δήμητρα Παπαδήμα, η σκηνοθέτης μας, είναι συνεργάτης μας τα τελευταία χρόνια, ότι έχουμε κάνει το έχουμε κάνει με την Δήμητρα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε γιατί είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την δουλεία που κάνει για εμάς.

Έχετε δικό σας χώρο για πρόβες;
Έχουμε έναν δικό μας χώρο που γίνεται η βαριά δουλεία και κάνουμε και κάποιες πρόβες σε κάποια Studios.

Είναι δύσκολο για μια μπάντα να μην έχει δικό της χώρο και να έχει όλα αυτά τα έξοδα…
Πολλά πράγματα είναι δύσκολα για μια μπάντα το κόστος είναι τεράστιο σε πολλούς τομείς. Ειδικά αν είσαι μια μπάντα ενεργή και κάνεις 80-90 συναυλίες τον χρόνο, ακόμα και η συντήρηση των οργάνων σου, και τα αναλώσιμα είναι ένα θέμα, το κόστος της μετακίνησης των περιοδειών, πάρα πολλά θέματα.

Πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος κάνατε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα…
Φέτος από τις 2 Φεβρουαρίου είμαστε στον δρόμο και πήγαμε από τον Διδυμότειχο μέχρι τα Μάταλα.  Το πιο σημαντικό ήταν ότι φέτος μέσω του Truth για πρώτη φορά βρεθήκαμε σε 45-50 προορισμούς και κάποιες 14 αν θυμάμαι καλά προορισμούς που είχαμε παίξει και πέρυσι. Συνολικά δηλαδή είδη μετράμε 70 live πριν κλείσει η χρονιά. Θα ξαναβγούμε στον δρόμο, έχουμε κάποια live τώρα στην Αθήνα και μετά 2 εβδομάδες τον Νοέμβριο μια στον Βορρά και μια στον Νότο και θα κλείσουμε όλη αυτήν την χρονιά στο An club στις 21/12.

ΠροτιμάςLive η Studio;
Και τα δυο, σίγουρα το live είναι πιο ενδιαφέρον, έχει άλλα challenges κάθε φορά και ποτέ δεν είναι ίδιο. Ο δρόμος έχει πάρα πολύ μεγάλη ομορφιά, το ταξίδι δηλαδή, οι σχέσεις που δημιουργούνται. Έχει πάρα πολύ καλές στιγμές και πάρα πολύ άσχημες.

Από την μουσική ζείτε;
Ναι ζούμε από αυτό, και είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Όποια δουλειά και να έκανες full time δεν θα σου έμενε χρόνος να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Μην ξεχνάς ότι είναι εργάσιμη ημέρα και είναι 11 το πρωί και δίνω συνέντευξη αντί να δουλεύω. Δεν θα υπήρχε δουλεία να σε δεχτεί 4 ημέρες και να λείψεις 14 επειδή είσαι σε περιοδεία. Όποτε είναι η υποχρεώσεις διάφορες που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κάτι άλλο. Πρέπει να επιλέξεις ποιο είναι το χόμπι σου και ποια η δουλειά σου και για εμάς η μουσική έπαψε να είναι χόμπι το 2008 που ασχοληθήκαμε όλοι αποκλειστικά με αυτό.

Όταν αφήσατε το 2008 της δουλείες σας, πόσο δύσκολα ήταν μέχρι να βρείτε τον δρόμο σας;
Πάρα πολύ, γιατί τότε δεν υπήρχε τίποτα, το όνομα δεν είχε μπει καν στον χάρτη, δεν ξέραμε αν αυτό που θα κάνουμε θα έχει κάποια απήχηση η όχι. Είχε ένα ρίσκο, το rock and roll έχει ένα ρίσκο, τίποτα δεν έχει γίνει χωρίς ρίσκο και να σου υπενθυμίσω ότι τους Beatles δεν τους υπέγραφαν 2 χρόνια και πολλές άλλες μπάντες. Πάντα υπάρχει ρίσκο και στην τελική αυτό αποδεικνύει την αγάπη σου για αυτό που κάνεις και τον ρομαντισμό σου. Εκ του ασφαλούς δεν γίνεται τίποτα.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς όταν παίζεις;
Orange ενισχυτές, έναν Rockerverb 50 για τα μεγάλα live  και ένα tiny terror για τα μικρά με 2x12 και 1x12 αντίστοιχα σε καμπίνες. Orange - Les Paul , μια Les Paul Standard Desertburst 2007 ,την γιαγιά όπως την λέω για recordings η οποία βγαίνει και στον δρόμο αλλά για λιγότερα κομμάτια, και η βασική μου κιθάρα είναι μια Standard του 2008 Lemon Burst.

Για πες μου για τα πετάλια σου ? Ελληνικά πετάλια φτιαγμένα στην Θεσσαλονίκη….
Πράγματι, εδώ και λίγους μήνες έχω πάρει ένα endorsement από την Blue Pedals, ήρθαμε σε επαφή αγόρασα ένα boost air tone το οποίο ήταν καταπληκτικό. Μιλήσαμε για μια προοπτική endorsement και από τότε παίζω με ένα Cream Wah , το Air Tone Boost και ένα Water clock delay.Αυτά τα 3 πετάλια, δεν είμαι πολύ fan των πεταλιών και παίζω με αυτό που βγάζει ο ενισχυτής παίζω με ένα wah και ένα boost κατά βάση.

Πες μου 5 μπάντες που σε έχουν αλλάξει..
Δυσκολεύομαι πολύ γιατί έρχονται πολλές μπάντες στο μυαλό μου, αλλά σίγουρα είναι οι Beatles, Led Zeppelin και Guns and Roses και νομίζω οι Supertramp  και οι Wishbone Ash που ακούω από πάρα πολύ μικρός.

Πως ξεκίνησες την μουσική;
Νομίζω κάποια στιγμή όταν σταμάτησα το Motocross που έκανα και το bmx κάπου στα 14-15. Πήρα μια κιθάρα ενός φίλου και είπα ότι θα παίξω κιθάρα, όταν κατάλαβα ότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιείς το αριστερό χέρι είπα ότι θα είμαι ο πρώτος που θα παίξει κιθάρα με ένα χέρι. Και τότε έφτιαξα την πρώτη μπάντα, ξέρεις ήταν οι εποχές που πρώτα έφτιαχνες το όνομα της μπάντας και μετά σκεφτόσουν πως και τι θα παίξεις.

Πες μου με ποιον μουσικό θα ήθελες να συνεργαστείς;
Συναυλιακά θα έλεγα με τους Motorhead , πιστεύω θα ήταν ένα μεγάλο challenge για εμάς.Studio τώρα νομίζω ότι θα ήθελα πολύ να τζαμάρω ,δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω ,με τον Jimmy Page.

Πες μου λίγο για τα Social Media και όλο αυτόν τον όγκο δεδομένων που έρχονται στα αυτιά μας.
Ξεκίνησε σαν μια ωραία επανάσταση σαφέστατα, έχει συνεισφέρει πάρα πολύ, υπάρχουν μπάντες που μπορούν να βγάλουν την δουλεία τους εύκολα στον κόσμο, από την άλλη έχει χαθεί κάθε ρομαντισμός, οι ταχύτητες έχουν γίνει απίστευτες, περνά από μπροστά σου ένας απίστευτος όγκος μουσικής, εικόνων με ρυθμούς τέτοιους που δεν νομίζω ότι σε βάζουν στην διαδικασία να τους προσέξεις. Έτσι και αλλιώς κοινωνικά οι ρυθμοί έχουν αλλάξει τόσο πολύ που γιατί να μην επηρεάσει και την μουσική? Έχει ένα τεράστιο καλό και ένα τεράστιο κακό.
Αυτός ο όγκος είναι τόσο μεγάλος που δεν αφήνει τον ακροατή να κάτσει να ακούσει την δουλεία ενός νέου μουσικού και να κρίνει αν του αρέσει η όχι αλλά την κοιτά πιο επιδερμικά.

Πες μου λίγο για το The Truth το τραγούδι;
Έχω γράψει το Truth , έχω παρουσιάσει το Truth με τρόπο οπτικό που με εκφράζει, για εμένα αυτό που λένε οι στίχοι και αυτό που δείχνει το video clip παρουσιάζει έναν πλανήτη σε κρίση και σε καμία περίπτωση τα τελευταία 2 η 3 χρόνια απλά ίσως τώρα έχουν αρχίσει και κορυφώνονται κάποιοι παράμετροι της κρίσης. Είναι κοινωνικοί η κρίση όχι μόνο οικονομική και είναι κάτι που μας το έκρυψαν πολύ καλά και πάρα πολλά χρόνια, φτιάχνεται ένα πάρα πολύ ωραίο master plan εδώ και πάρα πολύ καιρό, παγκόσμιο master plan  και τώρα έχουμε αρχίσει όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουμε ξεκινήσει και βλέπουμε τον σκοπό του.

Πες μου κάτι για τους αναγνώστες του ArtistBook.
Ο καινούριος δίσκος είναι ότι καλύτερο έχουμε συνθέσει μέχρι σήμερα. Θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους ακροατές των Beggars Blues Diary και μια πολύ καλή ευκαιρία να μας μάθουν αυτοί που δεν μας ξέρουν.

Επερχόμενες συναυλίες:

18/10/13          Ηλιουπολη-Αθηνα      Garage Place  

01/11/13          Αθήνα             HolyWood      (With The Big Nose Attack)

08/11/13          Χαλκίδα          Zeppelin         

12/11/13          Φλώρινα          LITHINOI     

14/11/13          Θεσσαλονίκη              Stones            

15/11/13          Κοζάνη            Chorus            

16/11/13          Καβάλα           Havana Club  

17/11/13          Τρίκαλα           Arapatta         

22/11/13          Καλαμάτα       Spondes         

23/11/13          Άργος              Grand Cafe Kandinsky          

24/11/13          Πύργος            Melrose Rock Bar      

30/11/13          Νέα Σμύρνη-Αθήνα    Barfly

21/12/13          Αθήνα             AN Club     

Φωτογραφίες


Σχετικά άρθρα

ΕΙΔΑΜΕ Δεσποινίς Τζούλια στο ARROYO NUEVO

Γράφει ο Hrach Altunyan Μια παράσταση γεμάτη πάθος, δύναμη και εκρηκτικότητα. Παιχνίδια εξουσίας, φόβος και παγιδευμένος έρωτας που στα χέρια των δυνατών γίνεται όπλο…και όλα αλλάζουν με τον καιρό. Βράδυ Παρασκευής και ξεκινώ για μια παράσταση που σίγουρα μου έχει κινήσει την περιέργεια μιας και το Flamenco είναι ένας χορός ...

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Ο μικρός Πρίγκιπας

Ο μικρός Πρίγκιπας | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ "Με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη" & «πρωτότυπη μουσική του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΛΗ» Σκηνοθεσία ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ - ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ Από Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η ...

Αρχη