Συνέντευξη: Η Αναστασία Στυλιανίδη μας συστήνει το μουσικοθεατρικό κόμικ «ΕΓΩτοτροπίες»

Συνεντεύξεις
05/03/2018

Ads

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του μουσικοθεατρικού κόμικ με τίτλο «ΕΓΩτοτροπίες» της Αναστασίας Στυλιανίδη το artistbook μίλησε μαζί της…

* * * * * * * * * * * * * * * * 

 

- ΕΓΩτοτροπίες λοιπόν... Πώς θα χαρακτήριζες αυτό το... εγχείρημα; Βιβλίο; Ηχογράφημα, κόμικ, μιούζικαλ ή όλα μαζί;
Ένα βιβλίο για τον «Εγωισμό»... Ή μάλλον ένα musical για τον «Εγωισμό»... Ή και τα δύο! Μια διπλή πρόκληση για όσους ψάχνουν παραμύθια που λένε όλη την αλήθεια... Έτσι, συγκεκριμένα, επέλεξα να συστήσω τις «ΕΓΩτοτροπίες» μας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό κόμικ για όλη την οικογένεια. Ένα πάντρεμα της μαγείας του βιβλίου με εκείνης του θεάτρου με συνοδοιπόρο τη μουσική.

 

- Τι είναι αυτό που σε έκανε να γράψεις ένα τέτοιο βιβλίο, εκτός από το ότι είσαι ηθοποιός;
Η πρώτη αφορμή ήταν η ανάθεση της συγγραφής ενός θεατρικού έργου για μικρούς και μεγάλους, ως μέρους μιας ευρύτερης συνεργασίας με μια εταιρεία παραγωγής, η οποία δεν προχώρησε τελικά. Πρόλαβε, όμως, να προχωρήσει πολύ το έργο μέσα μου κι εφόσον εξαλείφθηκε οριστικά η πιθανότητα της συγκεκριμένης προοπτικής, άρχισα να το μεταλλάσσω και να το εξελίσσω. Το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια ασχολούμαι σε καθημερινή βάση και με το θέατρο για παιδιά με έχει κάνει να συνειδητοποιήσω ακόμη περισσότερο πόσο ευεργετική για εμάς τους μεγαλύτερους είναι η οπτική του ανθρώπου σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και πόσο σημαντικό είναι για τα ίδια να έρθουν σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και γενικότερα οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Με άλλα λόγια, να μάθουν να φροντίζουν τη φαντασία τους.
 Επιπλέον, πόσο ωφέλιμο για όλη την οικογένεια είναι να μοιράζεται στιγμές βιώνοντας μια εμπειρία που σε κάθε μέλος της μπορεί να μιλήσει για το ίδιο θέμα σε διαφορετικό επίπεδο και να οδηγήσει στο τέλος σε μια ωραία κουβέντα. Με όλα αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, με δελέαζε πολύ η ιδέα της δημιουργίας μιας τέτοιας «εμπειρίας» που θα φρόντιζε τη φαντασία μικρών και μεγάλων, χαρίζοντάς τους παράλληλα στιγμές γέλιου και συγκίνησης. Ενός βιβλίου όπου η ροή της ιστορίας και οι χαρακτήρες των ηρώων θα γίνονται αντιληπτά και χωρίς την ανάγνωση του κειμένου και που παράλληλα βασικός άξονας θα είναι η κινηματογραφική λογική.
Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα ηχογράφημα που θα ζωντανεύει ακουστικά τους ήρωες, φέρνοντας στα αυτιά των ακροατών όχι μια απλή αφήγηση αλλά έναν ολόκληρο κόσμο. Μοιραία, λοιπόν, οδηγήθηκα στην ιδέα ενός μουσικοθεατρικού κόμικ που με έκανε, πέρα από τη συγγραφή, να πάρω και την ευθύνη της οπτικοακουστικής του σκηνοθεσίας.
Μέσα σε όλα αυτά, βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται ως αιτία και η ανάγκη να βρει διέξοδο η δικιά μου φαντασία, υποκινούμενη από την προσπάθειά μου να καταλάβω την ανθρώπινη φύση, από την αγάπη μου για την «κατασκευή» και το θέατρο και φυσικά από το χιούμορ που επιζητάω από τους πάντες και τα πάντα και πρωτίστως από μένα.

 - Γιατί επέλεξες ως κύριο θέμα το ΕΓΩ και τον εγωισμό;
Πιστεύω οδηγήθηκα εκεί εξίσου μοιραία. Αυτό το καμπανάκι χτύπησε μέσα μου, λόγω προσωπικών εμπειριών και φυσικά μιας ευρύτερης πραγματικότητας που «ΕΓΩτοτροπεί» προκλητικά, ανεπανόρθωτα και αθροιστικά. Οι μέρες που ζούμε, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, με τον πιο τραγικό τρόπο.
Ο «Εαυτούλης», λοιπόν, που πάσχει από «Ραχιαία ΕΓΩτοτροπία», μιας και κουβαλάει στην πλάτη του τα «ΕΓΩ» όλου του κόσμου, μου συστήθηκε αβίαστα και δεν διαπραγματεύθηκα ούτε στιγμή την επείγουσα ανάγκη της αντιμετώπισης της πάθησής του. Τον έστειλα, αμέσως, στον γιατρό κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

 

- Το φαντάζεσαι κάποια στιγμή ως θεατρική παράσταση;
Δεδομένου ότι οι «ΕΓΩτοτροπίες» γεννήθηκαν με αφορμή αυτή την προοπτική και δουλεύτηκαν με το αντίστοιχο μεράκι, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να τους δώσουμε και να μας δώσουμε αυτή τη χαρά. Επιθυμία μας είναι να ζωντανέψουν σκηνικά ή κινηματογραφικά προκειμένου να εκτονωθούν εκεί και όχι στη ζωή. Πρόκειται για το καλό όλων μας!

 

- Ποιο ήταν το κριτήριο επιλογής των συντελεστών, ηθοποιών, εικονογράφων, μουσικών κλπ;
Η φαντασία, η ακρίβεια, το ανάγλυφο χιούμορ, η υπευθυνότητα, η όρεξη και για να τα συνοψίσω κάπως όλα μαζί θα έλεγα το κοινό όραμα να δημιουργήσουμε κάτι που να μιλήσει ειλικρινά στον κόσμο και να τον ταξιδέψει. Φυσικά, σε όλα αυτά πρωτεργάτης στάθηκε η ευφυΐα του καθενός ξεχωριστά στην τέχνη του και την αισθητική του.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους ανεξαιρέτως που συμμερίστηκαν το πάθος μου, το συμπλήρωσαν και το εξέλιξαν ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του: ξεκινώντας από τον Γιάννη Μακρίδη που αγκάλιασε από την αρχή αυτό το εγχείρημα και το έντυσε με τις πιο απολαυστικές μουσικές συνθέσεις και ευφάνταστα εφέ, τους αδερφούς Παπαβομβολάκη, Δημήτρη και Αντώνη, καθώς και τον Άγγελο Πολίτη για την καταπληκτική ηχοληψία, μίξη και τεχνική επεξεργασία, τους Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρία Παγκάλου που με το μαγικό χέρι τους έδωσαν σάρκα και οστά στους ήρωες και στις εικόνες των «ΕΓΩτοτροπιών», τους Δέσποινα Μιχαλά, Θεμιστοκλή Οικονόμου και Άγγελο Σολδάτο για την κομψότατη γραφιστική σχεδίαση και επιμέλεια και κλείνοντας τους ηθοποιούς που ζωντάνεψαν με τις φωνές τους, με τον πιο δαιμόνιο τρόπο, με σειρά εμφάνισης: τον Ειδησέα Ξέρωτα (Γιάννης Ζουγανέλης), τον Κόμηξ Γράφουλα (Γρηγόρης Βαλτινός), τη Μαίρη Φώκινς (Νένα Μεντή), τον Ντετέκτιβ ΣΩΣ (Γιάννης Ζουγανέλης), τον Εαυτούλη (Δημήτρης Κουρούμπαλης), τον Δόκτορα Έκτορα (Γιάννης Ζουγανέλης), τον Ζαχάρη τον Πλάστη ((Αντώνης Λουδάρος), τη Δώροθυ (Ελένη Καρακάση), τον Τρισδιάστατο (Γεράσιμος Γεννατάς), τον Αρχιμπογιατζή (Στέφανος Λώλος) και φυσικά την Κοινή Γνώμη (Παύλος Κατσιβέλης - Μαρία Βασιλοπούλου) που αποτελούν ένα ονειρεμένο casting το οποίο ευχαριστώ βαθύτατα για τα χρώματα που χάρισε στο ταξίδι μας.

 - Πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοι σου ηθοποιοί στην πρόταση σου να «παίξουν» στην ιστορία σου;
Ήταν πολύ ευτυχές το γεγονός ότι όλοι εντάσσονται στην κατηγορία της «πρώτης επιλογής», μιας και ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλη χαρά στο κάλεσμά μας, παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας τους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση αγαπημένων ηθοποιών τους οποίους θαυμάζω χρόνια και είναι μεγάλη τιμή μου το ότι βούτηξαν με τόσο ενθουσιασμό, θέρμη και ευγένεια στο στούντιο μαζί μας, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη, τόσο σε μένα όσο και στον Γιάννη Μακρίδη.
Έμαθα πολλά από όλη αυτή τη διαδικασία και τους ευχαριστώ πολύ για τη διαθεσιμότητά τους και την πηγαία υποστήριξή τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προκαλεί η συνεργασία μου με τον δάσκαλό μου Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος είναι ο πρώτος άνθρωπος που με παρότρυνε «να γράφω κάθε μέρα» και «να μην περιμένω από τα πράγματα να συμβούν αλλά να τα κάνω να συμβούν» παίρνοντας δημιουργικές πρωτοβουλίες. Μπορεί να μην γράφω κάθε μέρα, αλλά προσπαθώ να ακολουθώ τη συμβουλή του και οι «ΕΓΩτοτροπίες» είναι αποτέλεσμα αυτής της συμβουλής και της συμβολής του. - Τι θα πρότεινες στον αναγνώστη, να το διαβάσει ακούγοντας και το cd ταυτόχρονα ή το καθένα μόνο του;
Απώτερος στόχος είναι οι «ΕΓΩτοτροπίες» να αποτελέσουν μια συνολική εμπειρία για όποιον ή όποια αποφασίσει να καταπιαστεί μαζί τους. Δηλαδή, κείμενο - εικοναφήγηση - ηχογράφημα να λειτουργούν τόσο αυτόνομα όσο και συνδυαστικά, προκειμένου να φωτιστούν, από διαφορετικές οδούς και με συμπληρωματικούς τρόπους, σκέψεις και διαπιστώσεις που αφορούν στην ανθρώπινη φύση και στη διαχείριση του εγωισμού της.
Προσωπικά, είχα σαν οδηγό μου την επιθυμία αυτό που εγώ στο τέλος σαν πρώτη αναγνώστρια - ακροάτρια θα διάβαζα, θα έβλεπα και θα άκουγα να στέκεται πρωτίστως μόνο του σαν ξεχωριστή λειτουργία αλλά και να αλληλοσυμπληρώνεται, χωρίς καμία από τις τρεις αυτές λειτουργίες να γίνεται περιγραφική της άλλης. Από εκεί και πέρα, καθένας και καθεμία έχει την επιλογή είτε να διαχωρίσει αυτές τις λειτουργίες είτε να τις συνδυάσει. Εμείς, από πλευράς μας, προσπαθήσαμε να φροντίσουμε όλες τις επιλογές.


 - Ποιοι θα προτιμούσες να το διαβάσουν πιο πολύ, οι μεγάλοι ή τα παιδιά και γιατί;
Δεν προτιμάω τίποτα, χαίρομαι εξίσου. Συνηθίζω να λέω ότι οι «ΕΓΩτοτροπίες» απευθύνονται σε αναγνώστες και αναγνώστριες «από πατημένα έξι... έως όσο κανείς αντέξει!». Χαίρομαι όταν ο σχεδόν 5 ετών ανηψιός μου τραγουδάει και χορεύει το τραγούδι του «Εαυτούλη» και χαίρομαι όταν γιαγιάδες και παππούδες μου μεταφέρουν την εμπειρία τους ως απολαυστική. Χαίρομαι, επίσης, όταν άνθρωποι στην ηλικία μου που δεν έχουν παιδιά το αγαπούν εξίσου.
Χαίρομαι γενικά και ειδικά αυτό το μοίρασμα και αυτή την επικοινωνία κι ευχαριστώ πολύ όσους «επένδυσαν» σε αυτό, με το να το αγοράσουν, να το διαβάσουν και να το ακούσουν. Τους ευχαριστώ ειλικρινά.

 - Ως παιδί ποια η σχέση σου με τα παραμύθια, με τα ηχογραφήματα, άκουγες Λιλιπούπολη, Φρουτοπία;
Η σχέση μου με τα παραμύθια είναι αρκετά περίεργη και καθοριστική. Θυμάμαι να τα επιζητάω ως παρηγοριά κάθε φορά που πονούσε η κοιλιά μου και την αδερφή μου να μου διαβάζει με πραγματική αυταπάρνηση - την οποία τώρα πια αναγνωρίζω - μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Μου άρεσε πολύ αυτό. Ίσως για αυτό να με πονούσε η κοιλιά μου συχνά... Θυμάμαι, αργότερα, τον εαυτό μου να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω τους μύθους του Αισώπου στο δωμάτιό μου, να ακούω και να ξανακούω το δίσκο της Λιλιπούπολης στο πικάπ στο σαλόνι, όπως και να παρακολουθώ την Φρουτοπία στην τηλεόραση, παρά το γεγονός ότι μου προκαλούσε ένα περίεργο αίσθημα φόβου. Όπως, επίσης, θυμάμαι στις ατελείωτες κούρσες σχολείο-ωδείο-μπαλέτο-σπίτι να ακούω συχνά με τους γονείς μου στο αυτοκίνητο ραδιοφωνικό θέατρο με κολλημένο το πρόσωπο στο τζάμι.
Από μικρή γοητεύομαι με οτιδήποτε προεκτείνει την πραγματικότητα ή μου δίνει εμένα τη δυνατότητα να το κάνω, γιατί νιώθω ότι αυτή η ειλικρινής φαντασία με αφορά και με κάνει να αντιλαμβάνομαι καλύτερα την ίδια την πραγματικότητα. Για αυτό και τα παραμύθια με τις αλληγορίες και τους συμβολισμούς τους τα εκτιμώ ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνω.

 

- Πρόκειται για μια ακριβή και ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή, πιστεύεις πως θα «βγάλει τα λεφτά της»; Στην Ελλάδα της κρίσης οι Έλληνες αγοράζουν βιβλία;
Όντως πρόκειται για μία πολύ ακριβή παραγωγή για την οποία έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλή φροντίδα και αγάπη. Ευτυχώς, η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε και πρακτικά στο τελικό προϊόν (βιβλίο και CD) και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό αναγνωρίζεται και από τον κόσμο που το έχει αγοράσει. Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν μας ενδιαφέρει να αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης. Άλλωστε, με ένα απλό ξεφύλλισμα των 100 σελίδων του βιβλίου και με δεδομένο το 70λεπτο ηχογράφημα μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ωστόσο, χαίρομαι πολύ που σε όλο το ταξίδι της δημιουργίας είχα παρέα ανθρώπους που πίστεψαν πολύ σε αυτό το εγχείρημα και δεν έβαλαν προτεραιότητα την απόσβεση. Τέτοιοι άνθρωποι είναι για καλή μου τύχη και οι εκδότες μου, Κατερίνα Καρατζά και Άγγελος Γκότσης (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πολύ ένθερμα από την πρώτη στιγμή της επαφής μας. Άνθρωποι που δεν τους ένοιαξε «πότε» και «πώς θα βγάλουν τα λεφτά τους» αλλά που συμμερίστηκαν την έννοια τη δικιά μου και των συνεργατών μου για το «τι θα βγάλουν» σαν έργο, τι θα παρουσιάσουν στον κόσμο κι αν αυτό θα έχει πραγματικά κάτι να πει.
Με αυτό το δεδομένο, θέλω να πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου, ή μάλλον για να είμαι ακριβής σε βάθος χρόνων, ίσως καταφέρουμε να καλύψουμε τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.
Αυτή η ελπίδα, βεβαίως, με δεδομένο το γεγονός ότι το βιβλιόφιλο κοινό στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει ξεπεράσει το 8,5% μπορεί σε κάποιους να φαντάζει φρούδα. 
Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τόσο των συστηματικών όσο και των μη συστηματικών αναγνωστών. Οι δικές μου προσλαμβάνουσες με κάνουν να θεωρώ ότι οι Έλληνες που αποφάσιζαν να «επενδύσουν» στα βιβλία και πριν την κρίση εξακολουθούν να το κάνουν και τώρα, μιας κι αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα και προσωπικότητα που έχουν διαμορφώσει ως αναγνώστες. Δεν είναι μια απλή συνήθεια που κόβεται. Κι αν λόγω οικονομικής στενότητας, όπως είναι φυσικό, τα έχουν περιορίσει, φροντίζουν όσο μπορούν να αγοράζουν βιβλία για τα παιδιά τους.
Από εκεί και πέρα, αν κοιτάξουμε έρευνες και ετήσιες εκθέσεις που δημοσιεύονται κατά καιρούς και παρουσιάζουν αποκαρδιωτικά ποσοστά μείωσης εκδοτικών τζίρων από 20% έως και 50% τα τελευταία 8 χρόνια, αυτό δεν είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση, μιας και ο κλάδος του βιβλίου είναι ένας ακόμα από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αντανακλά τη γενικότερη συρρίκνωσή της. Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο της μείωσης των εκδιδόμενων τίτλων αλλά και των ποιοτικών εκπτώσεων εκείνων που εκδίδονται, έχω ακόμα περισσότερους λόγους να ευχαριστώ την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη που δέχτηκε να εκδώσει τις «ΕΓΩτοτροπίες» μας και μάλιστα χωρίς καμία ποιοτική έκπτωση.

- Τι μπορεί να σταματήσει τις ΕΓΩτοτροπίες των ανθρώπων;
Η συνειδητοποίηση νομίζω ότι η ζωή είναι ομαδικό άθλημα. Μία από τις φράσεις του Γιάννη Ζουγανέλη, που ως δασκάλου μου με έχει στοιχειώσει και θα τον ευγνωμονώ πάντα για αυτό, είναι ότι «η ύπαρξη επιβεβαιώνεται μέσα από τη συνύπαρξη». Είναι πολλές οι φορές που το αγνοούμε επιδεικτικά αυτό ή το ανακαλούμε μόνο από συμφέρον. Όταν φροντίζουμε να συνυπάρχουμε και όχι απλώς να υπάρχουμε τότε δεν υπάρχει χώρος για «ΕΓΩτοτροπίες». Ο Τρισδιάστατος, για όποιον έχει στραβωθεί ολοκληρωτικά ή στραβώνεται κατά καιρούς, έχει εφεύρει τα «3D Γυαλιά» με τις τρεις διαστάσεις της Ζωής: το «Εγώ», το «Εσύ» και το «Εμείς». Ας τα φορέσουμε λοιπόν κι ας συνυπάρξουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και μέρος ενός ολόκληρου κόσμου που είχε παρελθόν, έχει παρόν και οφείλουμε να του εξασφαλίσουμε μέλλον.

- Τα μελλοντικά σου σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια περιορίζονται και εκτείνονται ταυτόχρονα στο να εξελίσσομαι, να γνωρίζω, να μαθαίνω, να δημιουργώ, να προσφέρω και να επικοινωνώ. Και φυσικά να μην ξεχνάω να φροντίζω τη φαντασία μου, γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα ξεχάσει να με φροντίζει κι αυτή.

 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ! Το artistbook εξασφάλισε ένα αντίτυπο για τους αναγνώστες του. Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό εδώ  

 

Φωτογραφίες


Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη