ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Κατερίνα Ρενιέρη: Η Βέμπο είναι διαχρονική.

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Ads
Με αφορμή την μουσική παράσταση «Πάντα ροκ μόνο η Βέμπο…» στο θέατρο Ορφέας ο Κυριάκος Τσικορδάνος μίλησε με την Κατερίνα Ρενιέρη.

Είναι η πρώτη φορά που τραγουδάτε Σοφία Βέμπο;
Όχι, είναι η τρίτη φορά. Η πρώτη φορά ήταν στο θέατρο "METROPOLITAN". Είχα κάνει ένα αφιέρωμα στα χασάπικα της Βέμπο. Είναι πάρα πολύ ωραία, και πάρα πολλά. Κατόπιν έντονης προτροπής, θυμάμαι, τότε του Γιώργου Θεοδοσιάδη και του Ζάκ Ιακωβίδη. Ενώ τραγουδάω λαϊκό τραγούδι και τα τραγούδια αυτά είναι λαϊκά, σκεφτόμουν πως θα το αντιμετωπίσω, είναι μια γυναίκα θρύλος, τα ακούμε συνέχεια από την ίδια, πως θα φανούν; Πως θα περάσουν; Τελικά με πείσανε και τα ανέβασα στην παράσταση και είχαμε μεγάλη επιτυχία, άρεσαν πολύ. Πήρα θάρρος για πρώτη φορά. Πέρυσι για δεύτερη φορά στη Στοά του Βιβλίου έκανα πια αφιέρωμα σε όλα της τα τραγούδια. Το βαλς, το ταγκό, τα τραγούδια του ʽ40 και επίσης άρεσε πολύ. Αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα και μετά μου έγινε η πρόταση να το ξαναπαρουσιάσω, σε θέατρο πια, με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και με τη σκηνοθεσία του Χάρη Βορκά. Δίστασα πάλι γιατί η Βέμπο, αυτός ο ογκόλιθος της μουσικής, έχει πει εκατοντάδες, κυριολεκτικά, τραγούδια επιτυχίες. Ποιά να επιλέξω, τι να πω, τα δουλεύουμε καιρό με τους μουσικούς μου και τελικά τη λύση και την τελική επιλογή μας την έδωσε η Καίτη Γκρέυ. Επειδή γνώριζε τη Βέμπο και ήθελα σαν πιο έμπειρη να μου πει ποια τραγούδια ήταν σίγουρα τα καλύτερα, ποια ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Επέλεξε εκείνη τραγούδια και μου είπε θα βάλετε αυτά στην παράσταση, με ενθάρρυνε και είχε ουσιαστική συμβολή στην επιλογή και σε  αυτή τη δουλειά μας.

Γιατί επιλέξατε αυτή τη χρονική περίοδο να τραγουδήσετε Σοφία Βέμπο, έχει σχέση με τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώνουμε;
Όχι απόλυτα, με την έννοια ότι η Βέμπο είναι διαχρονική. Είναι παντός καιρού, είναι για όλες τις εποχές και όλες τις καταστάσεις, αλλά πολύ περισσότερο τώρα που περνάμε δύσκολα, που έχουμε γενικότερη κρίση και οικονομική και κρίση αξιών θα έλεγα και όλοι είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά. Σε κάτι τέτοιες στιγμές ειδικά η Βέμπο ξέρουμε ότι βοήθησε πολύ τους Έλληνες με τα τραγούδια της, με αυτά που έλεγε, με τον τρόπο που τραγουδούσε. Έτσι θέλησα και εγώ τώρα, περισσότερο από ποτέ να αναφερθώ πάλι σ αυτήν.

Τι ακριβώς θα δει το κοινό;
Η παράσταση θα έχει οπτικοακουστικό υλικό. Μου αρέσει πολύ αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερα στα θέατρα στις σκηνές. Ανάλογα με τα τραγούδια παρουσιάζονται διάφορες σκηνές από τη ζωή της και από ορισμένες παραστάσεις που έπαιζε που σώθηκαν. Ιδιαίτερα στην αναφορά του ʽ40 θα υπάρχει πάλι αρκετό υλικό από φωτογραφίες, ότι έχει σωθεί από εκείνα τα χρόνια

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα σας δισκογραφική δουλειά. Πείτε μας δύο λόγια γιʼ αυτή.
Είναι καθαρά λαϊκά τραγούδια, αγαπώ πολύ το λαϊκό τραγούδι, το τραγουδάω από μικρό παιδί, είχε απήχηση στον κόσμο. Είναι λίγο κοινότοπο αυτό που λέω, αλλά άρεσε, το "Πήρε το Μυαλό μου Στροφές" ένα συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο παιζόταν πολύ. Μου αρέσει να τραγουδάω καλά λαϊκά τραγούδια που να με εκφράζουν και που καταλαβαίνω ότι έχουν απήχηση στον κόσμο, ότι τα ζητάνε ότι τα χορεύουνε. Μεγάλη υπόθεση να τραγουδάς και να μπορεί ο άλλος να αισθανθεί με το τραγούδι σου την ανάλογη φόρτιση, να χορέψει και να εκφραστεί.

Είστε ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα πορεία σας;
Μεγάλη κουβέντα, τι θα πει ευχαριστημένος; Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του καλύτερου το ψηλότερο και το τρανότερο. Θα ήθελα να είμαι καλά στην υγεία μου, και να μπορώ να κάνω αυτό που μου αρέσει, το οποίο για μένα ναι μεν είναι επάγγελμα, αλλά για μένα είναι μεράκι αν το θέλεις τρόπος ζωής. Να είμαι γερή να κάνω καλές δουλειές, να τραγουδάω ωραία τραγούδια, και να ζω μέσα απʼ αυτό.

Τα επόμενα σχέδια σας;
Να πάει καλά η παράστασή μας, να παιχτεί όλη τη σεζόν, να μπορέσουμε να κάνουμε περιοδείες ανά την Ελλάδα και στους ομογενείς μας. Μου έχει ζητηθεί, και θα θελα να πάω με όλους τους συνεργάτες μου να παρουσιάσουμε τα μεγάλα τραγούδια της Βέμπο. Ελπίζω και εύχομαι να πάνε καλά.

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη