ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Λόρνα: «Ο Έλληνας δεν έχει πάψει να είναι αγωνιστής»

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Λόρνα
«Ο Έλληνας δεν έχει πάψει να είναι αγωνιστής»

Είναι ένας άνθρωπος με ποιότητα, καλλιέργεια και ευγένεια. Είναι μια ταλαντούχα γυναίκα που ξέρει να παλεύει και να αγωνίζεται. Είναι μια γυναίκα που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες κατάματα και που δεν λυγίζει εύκολα, παρόλο που είναι αρκετά ευαίσθητη. Λόρνα είναι το όνομά της. Γεννήθηκε στο Λονδίνο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και σολφέζ δίπλα στον πατέρα της, τον αρχιμουσικό Διονύση Κούτση. Ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο, λαμβάνοντας μέρος ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Αρχαίου Δράματος, καθώς και σε πολλές παραστάσεις για παιδιά στο Θέατρο Θυμέλη και με τη διδασκαλία της μητέρας της, την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Έλλη Βοζικιάδου.

Σπούδασε και νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1994. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία με εξειδίκευση στο Αστικό, Εμπορικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο, καθώς και στο Δίκαιο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Μ.Μ.Ε. Είναι μέλος του Νομικού Τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και Νομικός Σύμβουλος της Αγροτικής Ασφαλιστικής και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Ως τραγουδίστρια έχει στο ενεργητικό της τους δίσκους: «Πρέπει» σε μουσική του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου και στίχους των Ελένης Γιαννατσούλια και Ιφιγένειας Γιαννοπούλου. «Αιγαίου Φως» σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους των Δημήτρη Μπρούχου, Ελένης Γιαννατσούλια, Λουκίλας Καρρέρ, Άγγελου Πυριόχου, Ηρούς Τριγώνη, Γιάννη Δημαρά, Ιάκωβου Αυλητή και Κατερίνας Μποζώνη. «Lorna & Coltrane Biog Band» σε επανεκτελέσεις μεγάλων επιτυχιών του διεθνούς ρεπερτορίου.

Μετά την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1992 με την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου επακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες με τους συνθέτες Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Θανάση Πολυκανδριώτη και Μίμη Πλέσσα, με τον οποίο μάλιστα συνεργάστηκε από το 1994 μέχρι το 2005. Ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας υπογράφει τα δεκαεπτά τραγούδια που περιλαμβάνονται στο δεύτερο προσωπικό της δίσκο, το οποίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1998. Δισκογραφικά επίσης συμμετείχε σε πολλές παραγωγές, όπως: «13ο  Κιβώτιο» με τον Αντώνη Καλογιάννη. «Κάποιο Καλοκαίρι» με το Θάνο Καλλίρη. «Ζευς» όπερα των Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Καλαμίτση, μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, Στέφανο Κορκολή και Γιάννη Μπέζο. «Κοσμάς ο Αιτωλός» ορατόριο σε μουσική Μίμη Πλέσσα και κείμενο Ιάκωβου Αυλητή. «Ο κύκλος του έρωτα» σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους Ελένης Γιαννατσούλια μαζί με τους Δέσποινα Βανδή, Καίτη Γαρμπή, Γιώργο Γερολυμάτο, Άγγελο Διονυσίου, Σάκη Ρουβά, Πασχάλη Τερζή και Πωλίνα. «Πρόβα τζενεράλε» ζωντανή ηχογράφηση από το ΤΑΒΟΟ ως βασική ερμηνεύτρια του Μίμη Πλέσσα και του Γιώργου Χατζηνάσιου. «Για σένα και για μένα» σε μουσική Φοίβου και στίχους Ελένης Γιαννατσούλια. «50 χρόνια Μίμης Πλέσσας» ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Στο δρόμο του Μίμη Πλέσσα». «Ελάτε να τραγουδήσουμε». «Χρόνια πολλά σε σένα» χριστουγεννιάτικα τραγούδια των Αλέξη Παπαδημητρίου και Ελένης Γιαννατσούλια.

Το artistbook.gr τη συνάντησε στο Θέατρο Θυμέλη, στο σπίτι της, όπως αναφέρεται η ίδια για το κύτταρο πολιτισμού που ίδρυσαν οι γονείς της. «Το θέατρο αυτό είναι ένας χώρος οικογενειακός. Είναι πιο σημαντικό και από το ίδιο μου το σπίτι. Εδώ υπάρχω, ζω, ηρεμώ». Με τη Λόρνα μιλήσαμε για τις επικείμενες πρεμιέρες των μουσικοθεατρικών παραστάσεων «Five 4 You-Χθες-Σήμερα-Πάντα» (από 4 Νοεμβρίου) και «Music Diamonds» (από 21 Νοεμβρίου), όπου πρωταγωνιστεί ή ίδια.


Λόρνα, σε συναντούμε στο Θέατρο Θυμέλη, όπου σε λίγες μέρες ξεκινούν δυο παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστείς. Σε πετύχαμε όμως μια δύσκολη μέρα λόγω γενικής απεργίας.
-Όλες οι μέρες είναι δύσκολες πλέον, η κάθε μια έχει τη δυσκολία της, αλλά έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, διότι μόνο έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά στο θέατρο για να βγει το αποτέλεσμα που εμείς επιθυμούμε. Οι δραστηριότητες και φέτος είναι αρκετές, συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά τη μουσικοθεατρική παράσταση «Five 4 You-Χθες-Σήμερα-Πάντα», η οποία είναι μια παράσταση σε τέσσερις ενότητες «Παλιά Αθήνα, Παρίσι, Χόλυγουντ, Ελληνικός Κινηματογράφος». Είναι μια παράσταση που φτιάξαμε με πολύ μεράκι και που ευτυχώς έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Όχι μόνο δεν έρχεται καινούργιος κόσμος, αλλά έρχονται άτομα που έχουν δει την παράσταση μέχρι και οκτώ φορές.

Είναι συγκινητικό...
-Βέβαια είναι συγκινητικό όταν εισπράττεις τέτοια αγάπη από τον κόσμο. Ίσως ο λόγος είναι ότι η παράσταση έχει πολλή ενέργεια, πολλή μουσική, αγαπημένα τραγούδια και μια μοναδική μουσική αναδρομή, με αποτέλεσμα ο καθένας να βρίσκει τον εαυτό του σε κάποια από τις μουσικές ενότητες που προανέφερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το κοινό ξεφεύγει από την καθημερινότητά του. Ο κόσμος που έρχεται μας λέει ότι στις δυόμιση ώρες που διαρκεί η παράσταση καταφέρνουμε να τους κάνουμε να φύγουν από τα προβλήματα και να μεταφερθούν κάπου άλλου.

Κάτι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες...
-Νομίζω ότι είναι κάτι το απαραίτητο στις μέρες που ζούμε. Σε τέτοιες εποχές η τέχνη πρέπει να παίζει αυτό το ρόλο, το ρόλο της αναψυχής, αλλά χωρίς ευτελή μέσα, πάντα με προσοχή στην ποιότητα. Ο κόσμος έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του, τα κριτήριά του πλέον είναι αυστηρότερα...

Και καλά κάνει...
-Βεβαίως καλά κάνει. Λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας σκέφτεται περισσότερο που θα δώσει τα χρήματά του. Αυτή λοιπόν η οικονομική κρίση που μας πλήττει όλους μας έχει και μια ευεργετική όψη, η οποία μπορεί να μας κάνει όλους να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει ακόμα και στην τέχνη.

Πες μου και για την άλλη παράσταση.
-Ονομάζεται «Music Diamonds». Στην εν λόγω παράσταση συμπεριλαμβάνονται διαχρονικά τραγούδια των Barbra Streisand, Shirley Bassey, Celine Dion, Whitney Houston, Lisa Minnelli, Mariah Carey κ.ά., μέχρι και τις δικιές μας Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χαρούλα Αλεξίου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά. Σε ένα ζεστό, φιλόξενο, ατμοσφαιρικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, κάθε Δευτέρα στις 21:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στις Ελληνίδες και ξένες μεγάλες κυρίες του τραγουδιού. Στο πιάνο με συνοδεύουν οι διακεκριμένοι πιανίστες Αλέκος Ορφανός και Φώτης Νέζης. Η έναρξη των παραστάσεων είναι προγραμματισμένη τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Στις παραστάσεις υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι;
-Στην παράσταση «Five 4 You-Χθες-Σήμερα-Πάντα» έχουν αλλάξει τρία εκ των τεσσάρων προσώπων στη διανομή (ο ένας ρόλος έχει διπλή διανομή). Συνοδεύομαι από τέσσερα πολύ ταλαντούχα παιδιά που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν εκπληκτικά. Ευελπιστούμε ότι θα πάμε πολύ καλά παρά τα οικονομικά προβλήματα, διότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και αυτό θα μας δικαιώσει.


Πέρα από μάχιμη καλλιτέχνις είσαι και μάχιμη δικηγόρος. Που συγκλίνουν αυτά τα δυο επαγγέλματα;
-Είμαι μάχιμη γενικώς. Απαντώντας στην ερώτησή σου μπορώ να σου πω ότι το ένα επάγγελμα ισορροπεί το άλλο. Η δικηγορία είναι καθαρά ένα επάγγελμα που θέλει σκέψη, προσήλωση, συνέπεια και σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά περισσότερο εγκεφαλικά, ενώ το θέατρο και η μουσική θέλουν περισσότερη ψυχή.

Και η τέχνη δεν θέλει προσήλωση και συνέπεια;
-Βεβαίως.

Πάντως συνδυάζεις και τα δυο επαγγέλματα άψογα.
-Νοιώθω τυχερή που ένα επαγγελματοποιημένο χόμπι (θέατρο και μουσική) και ένα καθαρό επάγγελμα (δικηγορία) μου δίνουν την ισορροπία που χρειάζομαι στη ζωή μου.


Από το «Πρέπει» στο «Χθες-Σήμερα-Πάντα». Ποιά είναι τα πρέπει του σήμερα;
-Όλη μας η ζωή είναι ένα πρέπει. Αυτό μας κάνει να χάνουμε τον αυθορμητισμό και το συναίσθημα. Πιστεύω πως έχει χαθεί ο ρομαντισμός από την εποχή μας και έχουμε μπει σε καλούπια. Αυτό που έχουμε καταλάβει κι εμείς με τις παραστάσεις είναι ότι ο κόσμος έχει την ανάγκη να μπει σε μια ευχάριστη και ρομαντική ατμόσφαιρα. Λείπουν αυτά τα στοιχεία από τη ζωή μας και σε αυτό έχουν συμβάλει τα πρέπει. Προσωπικά προσπαθώ να ξεπερνώ δημιουργικά όλες τις στενάχωρες καταστάσεις. Πιστεύω ότι δεν κάνω πράγματα επειδή πρέπει, κάνω πράγματα που νοιώθω και που αγαπώ. Πιστεύω ότι και τα παιδιά που μοιράζονται μαζί μου τη σκηνή δεν κάνουν τα πράγματα επειδή πρέπει. Αυτή είναι πιστεύω η «μαγική συνταγή» για να κάνεις μια πετυχημένη παράσταση που θα έχει την απήχηση του κόσμου.

Είσαι αισιόδοξη;
-Αν χάσουμε και την αισιοδοξία μας παύουμε να υπάρχουμε, να δημιουργούμε. Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξοί, αλλά να μην επαναπαυόμαστε και να κάνουμε όλοι μια συντονισμένοι προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση. Νομίζω έχουμε μπει στη διαδικασία να λέμε ότι «τελείωσαν όλα» ή περιμένουμε τον από μηχανής θεό να έρθει να μας σώσει ή ως δια μαγείας να λυθούν τα προβλήματά μας. Τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν βέβαια τεράστια ευθύνη, αλλά μπορούμε κι εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας...

Ναι, έχουμε κι εμείς ευθύνη σαν πολίτες.
-Φυσικά έχουμε κι εμείς ευθύνη. Χρειάζεται όμως να δουλέψουμε σκληρά και με συνέπεια και να μην ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους.

Αυτό απαιτεί όμως ωριμότητα. Είμαστε αρκετά ώριμοι, ώστε να δούμε κατάματα τις ευθύνες μας;
-Ώριμοι δεν είμαστε σαν λαός και ούτε πειθαρχημένοι. Αυτό που έχει δείξει η ιστορία μας όμως είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές έχουμε φανεί αντάξιοι των περιστάσεων και έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας. Θέλω να πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν έχει πάψει να είναι αγωνιστής, δεν έχει πάψει στις κρίσιμες περιόδους να υψώνει το ανάστημά του και να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες. Νομίζω λοιπόν ότι έφτασε η εποχή που σιγά σιγά όλοι μαζί θα αλλάξουμε την κατάσταση. Ήδη βλέπουμε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα γίνουν και καθοριστικές.

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας και σου εύχομαι κάθε επιτυχία.
-Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να προβάλετε τη δουλειά μου και τη δουλειά του Θεάτρου Θυμέλη.


Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις:
 «Five 4 You-Χθες-Σήμερα-Πάντα»
 «Music Diamonds»


ΘΕΑΤΡΟ ΘΥΜΕΛΗ «ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ»
Μοσχονησίων 32
Πλατεία Αμερικής
Τηλέφωνο: 2108657677
Ιστοσελίδα: www.thymelitheater.com
www.artistbook.gr
6/10/2011

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη