ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Νατάσα Γκουτζικίδου: Σε κάθε βιβλίο συναντάμε κομμάτια της πραγματικότητας.

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Ads
Νατάσα Γκουτζικίδου, μητέρα, σύζυγος, παιδαγωγός και συγγραφέας. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Θυμήσου Πόσα μου Χάρισες»  ο Κυριάκος Τσικορδάνος μίλησε μαζί της.

«Θυμήσου Πόσα μου Χάρισες» με ποιά αφορμή έγραψες αυτό το βιβλίο;
Αφορμή στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ, γύρω από τους φάρους του κόσμου. Γενικότερα, θεωρώ πως οι φάροι χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη γοητεία και ασκούν μια ακατανίκητη έλξη στο κοινό. Ίσως έχει να κάνει με τη μοναχικότητα που τους χαρακτηρίζει. Το βέβαιο είναι πως σαν θεματική κατάφεραν να προσελκύσουν και το δικό μου ενδιαφέρον.

Υπάρχουν στο βιβλίο πραγματικά ή μυθοπλαστικά στοιχεία;
Το μυθιστόρημα, κατά κύριο λόγο, είναι μύθος. Ως εκ τούτου, δεν χαρακτηρίζεται από βιογραφικά στοιχεία, αλλά αποτελείται από στοιχεία τα οποία είναι το αποτέλεσμα μιας ζωηρής φαντασίας. Ωστόσο, σε κάθε βιβλίο θεωρώ πως συναντάμε κομμάτια της πραγματικότητας ντυμένα όμως επιβλητικά με την κάλυψη που προσφέρει ο μύθος.
Επιχειρείς  να περάσεις κάποια μηνύματα, διδάγματα στους αναγνώστες;
Αυτό που κάνω γράφοντας, είναι να καταθέτω το δικό μου τρόπο σκέψης,  τη δική μου κοσμοθεωρία. Δεν προσπαθώ να περάσω μηνύματα, κάθε άλλο. Ωστόσο, είναι λογικό, σε πολλά σημεία οι απόψεις αναγνωστών και συγγραφέων να ταυτίζονται, όπως αντίστοιχα και να αντιτίθενται.

Πώς ακριβώς γράφεις; Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο «τελετουργικό»;
Δεν υπάρχει τελετουργικό,  γιατί  πολύ απλά οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν μας το επιτρέπουν. Γράφω όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, παρότι ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος. Συνήθως αργά το βράδυ, όταν έχουν τελειώσει όλες οι άλλες δραστηριότητές μου και μένει λίγος χρόνος, αποκλειστικά για μένα.

Κατά πόσο είναι εφικτό να είσαι μητέρα, σύζυγος, παιδαγωγός και παράλληλα συγγραφέας; Η οικογένεια τι ρόλο παίζει;
Στη ζωή όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Σαφώς για να μπορείς να ανταποκριθείς σε όλα τα παραπάνω πρέπει να είσαι αρκετές ώρες σε εγρήγορση. Εννοείται πως η οικογένειά μου αποτελεί προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων, είναι όμως και αυτή που με στηρίζει περισσότερο από τον καθένα και μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω. Είναι η πηγή έμπνευσής μου αλλά και ανατροφοδότησής μου.

Ποιο είναι το «μότο» της ζωή σου;
Ζήσε τη στιγμή και άδραξε τη μέρα.

Θα υπάρξει συνέχεια στο συγγραφικό σου έργο;
Νομίζω πως θα υπάρξει, άλλωστε δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου  χωρίς τη γραφή.  Ακόμα κι αν δεν εκδώσω ποτέ ξανά κάποιο έργο μου,  θα συνεχίσω να γράφω για μένα,  γιατί είναι κάτι που με κάνει και νιώθω καλά, που με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη. Πώς να αποχωριστείς λοιπόν κάτι τόσο αγαπημένο;

 

www.artistbook.gr
22/10/2012

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη