ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Sahar Delijani: Οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν και να κάνουν τη διαφορά

Συνεντεύξεις
10/10/2013

Ads
Της Μαρίας Κατσοπούλου

Εμπνευσμένη από το τροπικό δέντρο της Τζακαράντας ως σύμβολο ουτοπίας για την ίδια, η Ιρανή συγγραφέας Σαχάρ Ντελιτζανί παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πρώτο της βιβλίο “Τα παιδιά της Τζακαράντας” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, μιλώντας για τα παιδιά της Ιρανικής Επανάστασης του 1979, τα οποία μεγάλωσαν μακριά από τους φυλακισμένους γονείς τους. Χρησιμοποιώντας τις αφηγήσεις των γονιών της, χρησιμοποίησε την προσωπική της ιστορία ως βάση του μυθιστορήματός της, το οποίο με δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο ξεδιπλώνει μια έντονη ιστορία μιας πρόσφατης πραγματικότητας, όχι πολύ μακριά μας. Στην επίσκεψή της στην Ελλάδα μιλήσαμε για το βιβλίο της και τη σχέση του με τα καίρια κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη εποχή.

Δεσποινίς Sahar Delijani, συγχαρητήρια για το πρώτο σας μυθιστόρημα. Πώς αισθάνεστε που εκφράζετε τις σκληρές συνθήκες της ζωής σας και μοιράζεστε τα συναισθήματά σας και τις προσωπικές εμπειρίες της οικογένειά σας μέσω του βιβλίου σας “Τα παιδιά της Τζακαράντας”;
Αισθάνομαι όμορφα, μου φαίνεται σωστό. Για χρόνια η οικογένειά μου έπρεπε να ζει την θλίψη της μυστικά και αισθάνομαι δικαίωση που τελικά η ιστορία για το τι συνέβη στο Ιράν τη δεκαετία του  1980 θα γίνει γνωστή σε όλους. Ήταν μια δύσκολη κι επίπονη διαδικασία, καθώς αποσπώντας τον εαυτό μου συναισθηματικά από την ιστορία δεν ήταν εύκολο.

Το μυθιστόρημά σας είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό. Δεν φοβάστε μήπως λογοκριθεί στο μέλλον;
Όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα μπορούσε να λογοκριθεί... Εκτός αν εννοείτε στο Ιράν. Εκεί πιθανότατα να μην εκδοθεί καν, οπότε λογοκρίνεται μια και καλή.

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία κατά κάποιο τρόπο αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Νομίζετε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνει κάτι για να το ανατρέψει;
Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν και να κάνουν τη διαφορά σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι να μην ενδώσουμε στην λαϊκίστικη ρητορική και να κρατήσουμε τον εαυτό μας σταθερά προσανατολισμένο προς τους στόχους μας.

Ποιό είναι το είδος της δική σας δράσης κατά των θρησκευτικών ακροτήτων;
Λοιπόν, φυσικά, είμαι ενάντια σε κάθε είδος θρησκευτικού εξτρεμισμού και είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια του διαχωρισμού μεταξύ Θρησκείας και Κράτους.

Τι πιστεύετε σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στις μέρες μας; Τι είδους κρίσιμα μέτρα  πιστεύετε ότι πρέπει  να ληφθούν;
Στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, τόσο όσον αφορά την νομοθεσία που περιορίζει τα δικαιώματά τους, όσο και πολιτιστικά.

Όλοι βιώνουμε τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Πιστεύετε ότι ο πολιτικός ακτιβισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο; Αξίζει η ανάληψη τέτοιου ρίσκου;
Πιστεύω πως πραγματικές αλλαγές πρέπει να συμβούν σε πολιτικό επίπεδο. Ο ακτιβισμός είναι ένας σημαντικός τρόπος ευαισθητοποίησης σε μια κοινωνία για τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Ο ακτιβισμός πρέπει να βοηθήσει με το να φέρει τις σωστές πολιτικές στο επίκεντρο της κοινωνίας και τους ηγέτες της.

Τι χρειάζεται για την Αγάπη να επικρατήσει σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από Μίσος;
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα της αγάπης έναντι του μίσους. Πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα της πολιτιστικής εκπαίδευσης που αποβλέπει στην κατανόηση των διαφορών μεταξύ των κοινωνιών και των ομοιοτήτων τους, καθώς και ένας αξιόπιστος αγώνας για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Είστε ονειροπόλα;
Είμαι συγγραφέας. Αυτό νομίζω πως συμπεριλαμβάνει ένα είδος ονειροπόλησης.

Θα θέλατε να πείτε κάτι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό;
Κάθε έθνος έχει τους πολέμους, το δικό του αγώνα για τη δημοκρατία, και τις δικές του μάχες για την ελευθερία. Το αν αυτές οι μάχες λαμβάνουν χώρα στη Συρία, την Αργεντινή, την Ελλάδα, το Ιράν ή οπουδήποτε αλλού από όπου και αν όλα τα παρόμοια και όλα φέρουν το ίδιο μήνυμα: ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν ελεύθερα. Το κυρίαρχο μήνυμα είναι ένα: είμαστε όλοι το ίδιο.

Σας ευχαριστούμε πολύ, σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.
Ευχαριστώ κι εγώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Εύχομαι το ίδιο και για σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ


www.artistbook.gr
14/6/2013

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη