ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Σοφία Δημοπούλου: Κάποιες φορές, οι ίδιες οι ιστορίες έρχονται προς εμένα

Συνεντεύξεις
27/10/2014

Ads

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου με τίτλο «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» της Σοφίας Δημοπούλου το artistbook μίλησε μαζί της…

Πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο του βιβλίου σας;
Ο τίτλος είναι ένας στοίχος από το ποίημα «Πέρασα» της αγαπημένης μου ποιήτριας Κικής Δημουλά, από τη συλλογή της «Το λίγο του κόσμου». Αρχικά είχα επιλέξει κάποιον άλλο τίτλο, διαβάζοντας όμως το συγκεκριμένο ποίημα, θεώρησα πως ο στίχος αυτός ταίριαζε ακριβώς μ’ αυτό που ήθελα εντέλει να πω σ’ αυτό το βιβλίο. Πως πάντα οι ιστορίες των ανθρώπων τελειώνουν στον χρόνο που η ίδια η ζωή αποφασίζει, όταν ο κύκλος τους έχει ολοκληρωθεί. Και πως αυτός ο κύκλος κάποιες φορές κάνει χρόνια να κλείσει. Μα κλείνει πάντα τη σωστή στιγμή.

Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την αληθινή ιστορία;
Η ιστορία του βιβλίου είναι φανταστική στη βάση της. Από τα γεγονότα, κάποια είναι πραγματικά, όπως μου τα διηγήθηκαν ή τα διάβασα μέσα σε γράμματα και έγγραφα και άλλα, τα περισσότερα, φανταστικά, για να προχωρήσει ο μύθος. Τα ιστορικά γεγονότα μεταφέρθηκαν όπως ακριβώς τα διάβασα στον τύπο της εποχής και σε  βιβλία που αναφέρονται στην περιοχή της Αχαΐας. Προσπάθησα να είμαι ακριβής με τα ιστορικά γεγονότα και να τοποθετήσω τα υπαρκτά πρόσωπα στο πραγματικό χρονικό τους πλαίσιο. Όλα όμως τα πρόσωπα και τα περιστατικά μπλέκονται μεταξύ τους ώστε είναι πια δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς. Σημασία πάντως έχει να ευχαριστηθεί ο αναγνώστης το ταξίδι αυτό πίσω στο χρόνο, ξέροντας πως κάποια από τα περιστατικά είναι αληθινά.   

Πιστεύετε ότι οι χαρακτήρες που έχετε δημιουργήσει είναι διαχρονικοί ή έχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι αναγνωρίσιμα μόνο στην εποχή που διαδραματίζεται;
Ο χαρακτήρες, δίχως αμφιβολία κουβαλούν το στίγμα της εποχής τους- είναι αναπόφευκτο αυτό-, αφού η εποχή δίνει το πλαίσιο και τις αξίες που διαμορφώνουν τους ανθρώπους. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι χαρακτήρες που συναντούμε και σήμερα, αφού και η εποχή μας έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη. Έπειτα, τα ανθρώπινα πάθη είναι διαχρονικά.  

Αλλάζει η καθημερινότητά σας κατά το διάστημα της συγγραφής του βιβλίου; Τι είναι αυτό που σας γεμίζει και σας βοηθάει να συνεχίσετε το γράψιμο;
Την περίοδο της συγγραφής αλλάζω εγώ η ίδια και συνέπεια αυτού είναι πως αλλάζει και η καθημερινότητά μου. Ξεκινώ πολύ πρωί να γράφω, κοιμάμαι λίγο, απομονώνομαι αρκετά και σκέφτομαι ακόμα περισσότερο. Γενικά ζω σε ένα φανταστικό, παράλληλο σύμπαν που το κουβαλώ παντού κάθε στιγμή της ημέρας.    

Το βιβλίο σας έκανε ήδη επανέκδοση, κι όλο το καλοκαίρι ήταν στη λίστα των best seller. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται κάτι τέτοιο;
Είναι ένα βιβλίο με έντονα συναισθήματα και πλοκή κι αυτό αρέσει στους αναγνώστες. Επιπλέον είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στο παρελθόν μιας πόλης, της Πάτρας, που κάποτε υπήρξε πολύ πλούσια και αριστοκρατική, παρελθόν που οι περισσότεροι αγνοούν καθώς ελάχιστοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί μ’ αυτό. Επιπλέον, επειδή είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, όλοι μπορούν να βρουν έναν ήρωα να ταυτιστούν μαζί του.  

Τι αισθάνεστε να έχει αλλάξει στο συγγραφικό σας ύφος, από την εποχή του πρώτου σας βιβλίου μέχρι και σήμερα;
Το συγγραφικό ύφος είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ένας συγγραφέας. Νομίζω πως αντανακλά την ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητά του και αποτελεί την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Έτσι κι εγώ έχω έναν, πιστεύω, αναγνωρίσιμο τρόπο έκφρασης που εξελίσσεται από βιβλίο σε βιβλίο, δίχως όμως να αλλάζει δραστικά. Ασφαλώς βέβαια, αποκτώ μια μεγαλύτερη αφηγηματική ευχέρεια και ίσως βελτιώνω με τον καιρό τα εκφραστικά μου μέσα. Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η συγγραφική απαιτεί εξάσκηση και συνεχή σπουδή.    

Λένε ότι μ' ένα βιβλίο ταξιδεύεις. Με ποιό βιβλίο κάνατε το δικό σας ξεχωριστό ταξίδι;
Πολλά είναι τα βιβλία που με ταξίδεψαν. Και κάθε ένα με πήγε και λίγο μακρύτερα. Όχι μόνο γιατί ευχαριστήθηκα την ιστορία μέσα στην οποία με έβαλε, αλλά και γιατί κάθε ένα πρόσθεσε κάτι στη δική μου συγγραφική ικανότητα. Όλα αυτά λοιπόν τα «ταξίδια» ήταν για μένα εμπειρίες σημαντικές.

Ποιες ιστορίες θεωρείτε κλασικές; Ποια θεματολογία πιστεύετε ότι θα συγκινεί πάντα το αναγνωστικό κοινό;
Κλασικές ιστορίες είναι αυτές που ανεξάρτητα από την εποχή που γράφτηκαν, θεωρούμε πως μας αφορούν. Αυτές που προξενούν εγγραφές στο ασυνείδητό μας και που ο απόηχός τους μας ακολουθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πιστεύω πως οι ιστορίες με τα ανθρώπινα πάθη και παθήματα συγκινούν περισσότερο τον αναγνώστη, γιατί μπορεί να ταυτιστεί συναισθηματικά με τους ήρωες και να τους συναισθανθεί.

Πείτε μου κάποια θέματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχετε γράψει, αλλά πολύ θα επιθυμούσατε να το είχατε κάνει.
Θα ήθελα να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Θεωρώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα και ικανότητα για να βγει κάτι αξιόλογο. Επίσης θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για παιδιά. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο είδος η παιδική λογοτεχνία.

Ως γνωστόν ο συγγραφέας δεν ησυχάζει ποτέ! Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; Από ποιον «χώρο» αντλείτε ιδέες;
Έχω ήδη αρχίσει να γράφω ένα νέο κοινωνικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στη δεκαετία του ’70, μια εποχή εξίσου δύσκολη πολιτικά για την Ελλάδα. Όσο για τις ιδέες, προκύπτουν παντού. Δεν έχω παρά να παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου και να φαντάζομαι τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες τους. Κάποιες φορές, οι ίδιες οι ιστορίες έρχονται προς εμένα. Φίλοι και γνωστοί πάντα είναι πρόθυμοι να μου διηγηθούν κάτι.

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Φωτογραφίες


Σχετικά άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- Θοδωρής Κούκιας: Στόχος μου να ενθαρρύνω τη νέα γενιά να μη το βάζει κάτω

Όταν η οικονομική κρίση γίνεται πηγή έμπνευσης... Θοδωρής Κούκιας, με σπουδές στα οικονομικά και στη διοικητική επιστήμη, έχοντας διατελέσει τραπεζικός υπάλληλος, εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και σύμβουλος νεανικής επιχειρηματικότητας και νυν εκπαιδευτικός στην Χίο μας διηγείται μια ιστορία για τα προβληματικά περιβάλλοντα εργασίας. Το artistbook μίλησε μαζί του για το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα «Το νεκρό ψάρι» και όχι μόνο.  " Το Νεκρό ψάρι" Είναι η πρώτη σας συγγραφική απόπειρα. Ποιος ήταν ο ...

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη