ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Στάθης Δράκος Minor Project: Μουσική και πανεπιστήμιo, δρόμοι παράλληλοι

Συνεντεύξεις
11/09/2013

Ads
Minor Project, τέσσερεις αρχικά, στην πορεία πέντε φοιτητές στην Πάτρα με απόφαση όμως να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Οι μουσικές τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους αρχικά μέσω της συλλογή “Lost.Not.Found” του Χρήστου Παπαμιχάλη και αργότερα μέσω της Antelma Music του Στάθη Δρογώση. Μιλήσαμε με τον Ευστάθιο Δράκο με σκοπό να γνωρίσουμε αυτήν την μπάντα που θέλει να είναι η μουσική τους μέσα στα χρώματα… «in colors»


Minor Project… Τι κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα; Τι θέλει να μας πει; 
Η αλήθεια είναι πως η αρχική μας σκέψη ήταν «Να ένα όνομα που μας αρέσει και μας εκφράζει». Δεν ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Με τον καιρό βέβαια και προσπαθώντας να καταλήξουμε στο τι ήταν αυτό που μας άρεσε προέκυψε το συμπέρασμα πως το minor εκφράζει εκτός από τον τρόπο γραφής μας (σε ελάσσονα κλίμακα) και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό που κάνουμε, απʼ το πολύ ξεκίνημα. Μικρά βήματα, μικρές προσδοκίες. Ίσως πάλι να ήταν απλά ένα εύηχο όνομα.

Ποιοι αποτελούν τους Minor Project και πως βρέθηκαν;
Η ιστορία ξεκίνησε στην Πάτρα. Εγώ (Ευστάθιος), ο Βίκτωρ, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος γνωριζόμασταν λίγο, πολύ μεταξύ μας. Λίγο στη γειτονιά, λίγο σε κάνενα πάρτυ ή Lives που τύχαινε να βρισκόμασταν, πολύ λίγο στη σχολή. Με τον καιρό γνωριστήκαμε και αρχίσαμε να συναντιόμαστε πιο συχνά, να παίζουμε μουσική στα σπίτια μας με φίλους ή μόνοι. Κάποια στιγμή, χωρίς να το καταλάβουμε, γίναμε μπάντα. Ένα χρόνο μετά περίπου στην παρέα μας ήρθε και η Μαρία, η οποία ήταν από τα πρώτα άτομα που τραγούδησα μαζί και ένιωσα τόσο όμορφα. Περιμέναμε και οι δύο πολύ καιρό αυτό που ζούμε τώρα.

Ποιες οι καταβολές σας; Τι/ποιος είναι αυτό που σας έκανε να κάνετε μουσική;
Αυτό που λέμε κάθε φορά είναι πως μεταξύ μας έχουμε αντιδιαμετρικά αντίθετα ακούσματα. Δεν μπορείς να βάλεις τέτοιες ετικέτες στη μουσική. Όντως. Αλλά στη δική μας περίπτωση ίσως κάνεις μια εξαίρεση. Εγώ για παράδειγμα είμαι αυτός ο οποίος ακούει περισσότερο ελληνική μουσική στην μπάντα και αυτό φαίνεται στον τρόπο γραφής. Ωστόσο μέσα από την διαδικασία των προβών και προφανώς των ηχογραφήσεων, αυτό φιλτράρεται και οι επιρροές των παιδιών αλλά και οι δικές μου, συμβάλουν στον τελικό ήχο που ακούτε. Όσο για το ποιός μας έκανε να γράψουμε μουσική, αυτό κάποια στιγμή θα γινόταν. Αργά ή γρήγορα. Τραγούδια υπήρχαν, όρεξη άφθονη, άνθρωποι να το στηρίξουν. Η αφορμή δόθηκε από τους Bsides, όταν με κάλεσαν να παίξω τα κομμάτια που είχα στο ντουλάπι μου ανέγγιχτα στην παρουσίαση δίσκου τους. Ήταν το βαπτιστήριο live.

In Colors o τίτλος του δίσκου σας… Είναι η μουσική σας πορεία ως τώρα χρωματιστή και αν ναι γιατί;
Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά μάλλον είναι η πιο κατάλληλη λέξη. Πολλοί άνθρωποι, πολλές ωραίες προτάσεις από αυτές που σου φτιάχνουν τη μέρα χωρίς να το καταλάβεις, πολλές συνεργασίες. Τα πράγματα κύλησαν αρκετά ομαλά και γρήγορα αν θες, καθώς υλικό υπήρχε, αρκετά δουλεμένο, άνθρωποι που μας αγάπησαν υπήρξαν, χημεία μεταξύ μας αλλά και με τους συνεργάτες μας υπήρχε και υπάρχει. Οπότε το μόνο που έμενε είναι να μπορούμε να αντέξουμε λίγο τρέξιμο παραπάνω. Τύφλα να ʼχει βέβαια μπροστά στο πόσο πολύ το χαιρόμαστε. Χρωματιστή. Έτσι θα την λέω.

Ποιοι καλλιτέχνες είναι πηγή έμπνευσης για εσάς και γιατί;

Αυτή είναι πάντα μια παράξενη ερώτηση. Μιλώντας για τον εαυτό μου, τον τελευταίο καιρό δεν έχω καλλιτέχνες οι οποίοι αποτελούν πηγή έμπνευσης γα τη μουσική μου. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά την τέχνη τους. Συνήθως επηρεάζομαι από εξωγενής παράγοντες. Από τους σύγχρονους καλλιτέχνες, ίσως η δουλειά της Νατάσσας Μποφίλιου, με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και τον Θέμη Καραμουρατίδη, να αποτελεί τη μεγαλύτερη έμπνευση καθʼ ότι εκτός της ατέρμονης λυρικότητας που εκπέμπει η τέχνη τους, η στάση τους πάνω σε αυτή αλλά και ο τρόπος που θίγουν και κρίνουν πράγματα για την κοινωνία τόσο άμεσα αλλά και έμμεσα μέσα από τους στίχους τους. Είναι κάτι που με συγκινεί και πάντα θα το κάνει.

Έχετε ήδη συνεργαστεί με κάποιους καλλιτέχνες. Τι σας «έδωσαν» αυτές οι συνεργασίες; 
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν και θα υπάρξουν στο κοντινό μέλλον αρκετές συνεργασίες οι οποίες μας κάνουν πολύ χαρούμενους και μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Πιθανόν να είναι το πιο «αναζωογονητικό» κομμάτι της πορείας μας. Ακούς κάτι που σου αρέσει πολύ, το δουλεύεις για να το κάνεις δικό σου, κι όμως πάντα υπάρχει κάποιος που θα βρεθεί στο δρόμο σου και θα το ανεβάσει ένα μικρό σκαλοπατάκι. Η Μαριέττα βέβαια το ανέβασε αρκετά σκαλοπατάκια το Fairytale, αλλά αυτό ήταν ειδική περίπτωση.

Ποια είναι για εσάς μια «ονειρική» μελλοντική συνεργασία;
Νομίζω ότι οι συνεργασίες οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες, είναι παραπάνω από ονειρικές . Το live στον Ιανό νομίζω ότι θα μας χαρίσει τρεις συνεργασίες (η Νατάσσα Μποφίλιου θα συμμετάσχει σε επερχόμενο live λόγω απροόπτου) τις οποίες όντως περιμέναμε πολύ καιρό. Αν με ρωτούσες προσωπικά, ένας από τους καλλιτέχνες εν ζωή με τους οποίους θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ, είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος.Μουσική και πανεπιστήμιο. Ποια καριέρα πιστεύετε πως τελικά θα σας κερδίσει;

Μέχρι στιγμής είναι δύο δρόμοι παράλληλοι. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Τώρα, για μετά το τέλος των σπουδών θα θέλαμε να συνεχίσουν να γίνονται πράγματα από μέρους μας , οπότε όσο έχουμε όρεξη και ανταπόκριση, θα το παλεύουμε πιστεύω.

Επιλέξατε το αγγλόφωνο ρεπερτόριο, γιατί;
Ο λόγος που επιλέξαμε αγγλόφωνο ρεπερτόριο δεν είναι ένας. Και δεν θα μπορούσε να είναι. Υπήρχαν από την εφηβεία μου τραγούδια τα οποία είχα γράψει και είχαν ελληνικό στίχο. Ωστόσο όταν ήρθα στην Πάτρα και πήρα την απόφαση ότι θα γράψω τη δική μου μουσική, τα πρώτα λόγια μου βγήκαν στα Αγγλικά. Πιθανόν τα τότε ακούσματα και ο κοινωνικός-μουσικός περίγυρος να με επηρέασαν άθελά τους. Δεν είναι δεσμευτικό προφανώς.

Υπάρχει περίπτωση να σας ακούσουμε στο μέλλον σε ελληνόφωνο;
Σίγουρα ναι. Δεν ξέρω αν θα είναι αργά ή γρήγορα, πάντως υπάρχουν ήδη συζητήσεις για μια ελληνόφωνη δουλειά. Δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Πάντως δεδομένου ότι πολλά από τα τραγούδια που γράφω τον τελευταίο καιρό είναι ελληνόφωνα, οπότε κάποια στιγμή πιθανόν να νιώσω την ανάγκη να τα βγάλω προς τα έξω.

Πες μας για τη δισκογραφική σας δουλειά; 
Χρωματιστή. Γρήγορη. Ανεξάρτητη. Ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο “in colors” σε παραγωγή του Διονύση Μπάστα, ίσως ήταν το πιο σημαντικό βήμα που είχαμε κάνει ως μπάντα. Και προέκυψε σχετικά νωρίς. Έντεκα τραγούδια σε δική μου μουσική και στίχους, προς αυτούς τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή μας. Είτε αυτό έγινε με καλό τρόπο και αγαθές προθέσεις, είτε όχι.

Προσπαθήσατε να βρείτε δισκογραφική εταιρία;
Κάποια στιγμή μας ζητήθηκε από το Χρήστο Παπαμιχάλη να συμπεριλάβει το ακυκλοφόρητο τότε “great” στη συλλογή του Lost.Not.Found. Οπότε εκείνη ήταν η πρώτη φορά που κάποιο από τα κομμάτια μας κυκλοφόρησε. Μετά από αυτό ο Στάθης Δρογώσης μας έκανε την πρόταση για να κυκλοφορήσουμε μαζί το δίσκο που είχαμε ήδη ηχογραφημένο. Οπότε και σε αυτό τον τομέα ήμασταν τυχεροί. Δεν ψάξαμε μόνοι μας για δισκογραφική εταιρία και ούτε είχαμε τη δύναμη να το κάνουμε. Το γεγονός ότι μας επετράπη να παρέχουμε τη μουσική μας δωρεάν στο ίντερνετ, αλλά και η γενικότερη ανεξαρτησία που μας παρείχε η Αντέλμα ήταν κάτι το οποίο μας χαροποίησε πολύ.

29 Σεπτέμβρη Minor Project - Live "In Colors" στον Ιανό. Τι χρώματα θα έχει αυτή η βραδιά λοιπόν;

Στις 29 Σεπτέμβρη είναι ένα από τα lives που περιμένουμε όσο κανένα άλλο. Το έχουμε συνδυάσει με πολλούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και μη, με πολλά τραγούδια και εικόνες. Θα είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς η οποία συνήθως στο τέλος αμείβεται με τον καλύτερο τρόπο. Τουλάχιστον αυτό μας δείχνει η όση εμπειρία μπορεί να έχουμε. Ο Στάθης Δρογώσης, η Μαριέττα Φαφούτη, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Αντώνης Σουσάμογλου είναι 4 άνθρωποι των οποίων τη δουλειά θαυμάζουμε και εκτιμάμε άπειρα και είναι πολύ μεγάλη τιμή που δέχθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή τη μικρή γιορτή μας. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα κατʼ ευχήν.

Τι να περιμένουμε από τους Minor Project στο μέλλον;
Δεν έχουμε και πάρα πολλά πράγματα προγραμματισμένα για το μέλλον. Συζητάμε να γυρίσουμε το πρώτο μας βίντεο κλιπ με την φίλη μας και μεγάλο ταλέντο Κλαίρη Φαφούτη, κάποια ακόμα πιθανά live σε επαρχιακές πόλεις μέσα στο φθινόπωρο και εν καιρώ θα αρχίσουμε και κάποιες ηχογραφήσεις για κάποια νέα project που έχουμε κατά νου. Τίποτα δεν είναι σίγουρο ωστόσο. Όπως πάντα.

Δείτε περισσότερα για το Live "In Colors" στον Ιανό
Κατεβάστε το δίσκο τους από την Antelma Music

www.artistbook.gr
12/9/2012  

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη