ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Τζίνα Φωτεινοπούλου: Η μουσική δημιουργεί χιλιάδες συναισθήματα.

Συνεντεύξεις
10/10/2013

Ads
Για δύο μόνο παραστάσεις την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013, στην θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Αθηναίς, θα ανεβεί η μουσικοθεατρική παράσταση Μυθ-ιστορίες γυναικών.. «Είκοσι και ένας έρωτες στου χρόνου το άσπρο πλοίο».
Η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, υπο την σκηνοθετική επιμέλεια της Λίλλυς Μελεμέ και με την συνοδεία στο πιάνο του Γιώργο Δούση, παίζει με τον λόγο, ερμηνεύει και υποδύεται μελωδικά χαρακτήρες γυναικών σε μια παράσταση-ταξίδι,  καταμεσής της θάλασσας, στο πλοίο του χρόνου, με καπετάνιο τον έρωτα και υπό το φως της σελήνης. Αυτή ήταν και η αφορμή να μιλήσουμε μαζί της. 


«Μυθ-ιστορίες γυναικών. Είκοσι και ένας έρωτες στου χρόνου το άσπρο πλοίο» πείτε μας για την παράσταση.

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση στην οποία συνδυάζονται το τραγούδι, ο λόγος και η κίνηση σε μια θεματολογία με διπλό επίπεδο, το βιωματικό και το περιγραφικό. Ο θεατής παρακολουθεί την ενηλικίωση μιας γυναίκας μέσα από φωνές άλλων γυναικών που τραγουδούν τα πάθη , τα λάθη, τις επιλογές τους, τη στάση ζωής που τις καθόρισε. Η ηρωίδα ενσαρκώνει πολλές γυναικείες φιγούρες σε ένα ταξίδι μέσα στην αιωνιότητα και σε συνδυασμό με την αμφιθυμία της θάλασσας και τις φάσεις τις σελήνης. Δύο στοιχεία που ουσιαστικά «στήνουν» το σκηνικό της παράστασης, είναι θηλυκού γένους, εναλλάσσονται μέσα στο χρόνο και επίσης δεν οριοθετούν το χρόνο, αφού υπάρχουν συνεχώς μέσα σε αυτόν. Ωστόσο, το αντρικό στοιχείο δεν είναι απών, αφού η θεματολογία των ιστοριών έχει να κάνει με τη σχέση όλων αυτών των γυναικών ως προς το άλλο φύλο, με τον ερωτικό δηλαδή συ-σχετισμό δύο μονάδων.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή της γυναίκας;
Κατά την άποψή μου, καθοριστικό. Όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για τα δύο φύλα. Από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν και τελικά καθορίζουν τον άνθρωπο είναι τα θέματα «ταυτότητας» και της σχέσης του με το «άλλο» φύλο, με την «άλλη μονάδα» με την οποία συ-σχετίζεται ερωτικά. Ο έρωτας, αν και πολλές φορές βασανιστικός, με την έννοια ότι παιδεύει, ωστόσο είναι ο ίδιος που μέσα στους αιώνες εμπνέει, δίνει φτερά και μια μοναδική δύναμη που δεν εξηγείται εύκολα με λόγια, αφού είναι μία άκρως εσωτερική και μοναδική για τον καθένα υπόθεση. Η γυναίκα επίσης μέσα από τον έρωτα, δίνει ζωή, γίνεται μάνα, ο κόσμος αναγεννιέται, ο άνθρωπος διαιωνίζεται.

Λυρικό θέατρο, πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει στην Ελλάδα του 2013;
Σε μια Ελλάδα που οικονομικά πάσχει, είναι λογικό η οικονομία της να έχει αντίκτυπο και στις Τέχνες, άρα και στο Λυρικό θέατρο. Ωστόσο, εξ' αιτίας όλων των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται από διοικήσεις και καλλιτέχνες, θέλω να πιστεύω πως μπορεί να επιβιώσει. Ο κόσμος δείχνει έμπρακτα, ακόμα και σ' αυτήν την περίοδο της κρίσης,  ότι το αγαπά με την αθρόα προσέλευσή του στις εκάστοτε παραγωγές.

Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στη μουσική;
Η μουσική με παρασύρει σε κόσμους φανταστικούς, μου δημιουργεί χιλιάδες συναισθήματα, μου χαρίζει διαρκώς εσωτερικές ανατάσσεις, με συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές μου, είναι το μέσο επικοινωνίας μου μ' ένα ευρύ κοινό, είναι το μέσο της ανάγκης μου να εκφραστώ και να μοιρασθώ συναισθήματα και καταστάσεις, η
μουσική είναι η δεύτερή μου φύση, άρρηκτα δεμένη με το «είναι» μου.

Ποιά πρόσωπά έπαιξαν ρόλο στο να ακολουθήσετε την καριέρα της σοπράνο;
Τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αγάπη μου για τη μουσική είναι οι γονείς μου που μου έδωσαν κίνητρα και ευκαιρίες να την αγαπήσω και να τη σπουδάσω και η αγαπημένη μου δασκάλα Κική Μορφονιού που με δίδαξε τι θα πει τραγούδι «σφαιρικά», τεχνικά και συναισθηματικά-εκφραστικά. Όσο για την επιλογή μου ως προς το θεατρικό τραγούδι, δε θα έλεγα ότι με ενέπνευσαν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, οι γενικότερες ή ειδικότερες σπουδές και η ίδια μου η φύση με οδήγησαν σιγά-σιγά στο συγκεκριμένο είδος.

Μελλοντικά σχέδια;
Για την ώρα, έπεται μία ακόμα παράσταση  στον κήπο του Μεγάρου στις 12 Ιουλίου, όπου μαζί με το Γιώργο Δούση στο πιάνο θα παρουσιάσουμε  αγαπημένα κομμάτια από θεατρικά και κινηματογραφικά μιούζικαλ.  Για την καινούργια χρονιά το πλάνο θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του καλοκαιριού, αφού είμαι σε περίοδο συζητήσεων και προτάσεων. Πέρα όμως από τη συμμετοχή μου σε πολυπληθείς παραγωγές, η ευχή μου είναι οι «Μυθ-ιστορίες» να ταξιδέψουν πανελλαδικά!!!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

www.artistbook.gr
28/6/2013

Σχόλια

0 σχόλια
* Απαιτούμενα πεδία
Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη