ΙRAQ - 9 τόποι επιθυμίας στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον. Κερδίστε προσκλήσεις!

Ads
Κερδίστε από 1 διπλή πρόσκληση για κάθε παράσταση

Μια παράσταση που εξιστορεί εννέα ιστορίες Ιρακινών γυναικών και μας δείχνει πως είναι η καθημερινότητα τους στους εμπόλεμους τόπους του Ιράκ.

Η θεατρική επιτυχία του off-Broadway «ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας» της πολυβραβευμένης συγγραφέως Heather Raffo, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή Εργοτάξιον το Νοέμβριο του 2016 , σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα.

Το έργο αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τί σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου.
Είναι ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό «New Yorker», το περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο».

Οι μονόλογοι συνθέτουν ένα πολύχρωμο, ευφυές και λαμπερό δημιούργημα της γυναικείας μοναχικότητας και αναζήτησης σε «τρομακτικούς» καιρούς. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η Heather Raffo "πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι χαρακτήρες είναι δεμένοι σε βάθος με τις καταστάσεις ως Ιρακινοί, ενώ ταυτόχρονα το πάθος τους μοιάζει να αντανακλά τα ενδιαφέροντα της δύσης. Το έργο εκφράζει και την ανάγκη για δύναμη γένους θηλυκού ..."

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο σ' ένα ταξίδι της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway τον Αύγουστο του 2003. Ταξίδεψε στο Εδιμβούργο και αργότερα ανέβηκε στο Bush Theater του Λονδίνου. Έχει περιοδεύσει σε Μάλτα, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Ιράκ, Αίγυπτο Ισραήλ, Σκωτία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
«Το θεωρώ ευλογία να μπορείς να παρακολουθείς τέτοιες παραστάσεις, όπως το «ΙRAQ – Εννέα τόποι επιθυμίας», που παρουσιάζεται στο θέατρο VAULT, σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα. Σε γοητεύει η δύναμή του και κυρίως το γεγονός ότι υποβόσκουν αισθήματα και καταστάσεις αξιοπρέπειας, οράματα για έναν καλύτερο κόσμο ...
Η σκηνοθέτις Μαρία Τσαρούχα και οι ηθοποιοί Χάρις Συμεωνίδου, Έφη Μεράβογλου, Χριστίνα Δενδρινού, Έλενα Τυρέα, Δήμητρα Βαμβακάρη, Στέλλα Δρογγίτη, Δήμητρα Σύρου, κυριολεκτικά μεγαλουργούν σε αυτή την παράσταση.
Μια παράσταση αξιόπιστη, σε θαυμάσια μετάφραση Πέπης Μοσχοβάκου, μια παράσταση απλής καρδιάς, με στέρεες αιματώδεις αξίες, που μεταδίδει στο θεατή τη σοφία και τη βιοθεωρία της».
«Cat is art»

«Μια συγκλονιστική παράσταση, με ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έχουν απασχολήσει τον 20 αιώνα, λαμβάνει χώρα στον πολυχώρο Vault.
Πραγματικά αξίζουν διθυραμβικοί έπαινοι στην συγγραφέα του έργου Heather Raffo, για τις γυναίκες και τα βιώματα τους, γύρω από τους δύο πολέμους στον Κόλπο. Ένα έργο όμως από μόνο του δεν αρκεί... η ερμηνεία όλων των ηθοποιών ήταν εκπληκτική και άκρως συγκινητική ...
Η σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς κατάφερε να μην μπλέξει τις ιστορίες, αλλά συνάμα να τις δέσει πολύ αρμονικά και να κρατήσει την ένταση σε όλα τα σημεία.
...».
Μαρία Γεωργιάδου – «Νews age»

«... Όσον αφορά, τη σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα, τη βρήκα εμβληματική. Πρόκειται για εννιά ξεχωριστούς μονολόγους, εννιά διαφορετικές ιστορίες, σε διαφορετικούς χρόνους, κι όμως είναι σαν μια. Ο τρόπος που οι γυναίκες τοποθετήθηκαν στη σκηνή, μιλώντας είτε για τον πόλεμο του 1990- 1991 είτε για αυτόν του 2003, σου επιτρέπει και να τις ξεχωρίσεις και να τις ενώσεις σε μια ύπαρξη. – Ερμηνευτικά και οι επτά γυναίκες ήταν εξαιρετικές και έδωσαν στη σκηνή το 100% του εαυτού τους. Καθεμία κουβαλούσε πάνω και μια άλλη εποχή και κουλτούρα την οποία είχε ενσωματώσει στην κίνηση και στη συμπεριφορά της πάνω στη σκηνή».
Σίσσυ Ζαπάντη – Tralala

« ... H παραστασιακή απόπειρα του κειμένου από την Μαρία Τσαρούχα, είναι άξια θέασης αφού έχει επιμεληθεί την συνθήκη με τρόπο προσωπικό, προκαλώντας πολλές φορές την εσώτερη κίνηση μας»...
Σοφία Σιμελιτίδου – «Αrtic»
« ... Κάθε βίωμα, κάθε πτυχή του χαρακτήρα της κάθε γυναίκας αποτυπώνεται στις κινήσεις, στο πρόσωπο και στα λόγια των ηθοποιών με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος και ανεπηρέαστος. Έτσι η απλότητα και η λιτότητα του σκηνικού συμπληρώνεται απόλυτα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες και τις ιστορίες της ζωής των εννιά γυναικών...»
Εύη Κουκά – «Ev art»

Η σκηνοθέτις της παράστασης
Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ερμηνεύτρια, συγγραφέας,
εκπαιδεύτρια «Method Acting»

Η Μαρία Τσαρούχα έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Deree College στην Αθήνα και υποκριτική τέχνη στην «Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών» της Νέας Υόρκης ("American Academy of Dramatic Arts – ΑΑDA"), όπου αποφοίτησε αριστούχα. Στο "Webber Douglas Academy of Dramatic Arts" στο Λονδίνο εξειδικεύτηκε στο Σαιξπηρικό ρεπερτόριο και στην μέθοδο Stanislavsky.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο με τον Μιχαήλ Ιλιένκο, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου του κινηματογράφου του Κίεβο. Επίσης έχει παρακολουθήσει, συστηματικά επί εφτά χρόνια, σεμινάρια δημιουργικής γραφής,λογοτεχνίας και Θεωρία της Φιλοσοφίας στο«Κέντρο δημιουργικής γραφής και θεάτρου για την επίλυση συγκρούσεων» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη. 

Σε ηλικία δεκατριών χρονών είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο «Πρώτα βήματα, πρώτες σκέψεις» και επιβραβεύτηκε από τον Αντώνη Σαμαράκη και τον Κώστα Ταχτσή, ως η «μικρότερη Ελληνίδα συγγραφέας».
To 2011 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ηριδανός» το βιβλίο της «Διαυγές κενό κεφάλι», το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. 

Το 2003 δημιούργησε το "Magic Room Theater", μια ομάδα καλλιτεχνών – δημιουργών όπου ανεβάζει παραστάσεις με κείμενα, τραγούδια, μουσικές συνθέσεις και σκηνοθεσία της, όπως τα musical – cabaret «Αυτή Είναι Μια Πάπια», «Μια Υποψία στη Σκηνή», «REUNION», «LOLAS CABARET», «Ιt' s a Wonder Full World», «Maria in Abundance».

Οι παραστάσεις του "Magic Room Theater" ξεχωρίζουν ως «προϊόν» τέχνης, λόγω του συνδυασμού δημιουργίας έργου, μουσικών επιλογών, ρεαλισμού υποκριτικής. Είναι μαζί θέατρο, musical, stand up comedy και μουσικό live.

Στην Αμερική έχει παίξει στα θέατρα της AADA στην Νέα Υόρκη στις παραστάσεις «Cat among the Pigeons», «Τhe Courageous one», «Andromache», «Gingerbread lady», «The house of Bernarda Alba», «Saturday, Sunday, Monday» , «Return Engagements», «Cinders» «Coriolanus» , «Richard ΙΙΙ» «Rape among the Belt» , «Twelve angry women», « Desires under the Elms» .

Στην Ελλάδα έχει παίξει στο θέατρο στην παράσταση «Το μεσημεριανό», στο μιούζικαλ «Σακουρά» και στη μουσική σάτιρα «Καλοκαίρι με Στοίχημα»», στο μιούζικαλ «Μάλα –η μουσική του ανέμου» στο θέατρο Παλλάς, στη rock opera «Αδάμ και Χαλιμά» στην Λυρική σκηνή, στο «Trainspotting», στην παράσταση «Bug» της ομάδας ΝΑΜΑ στο θέατρο «Επί Κολωνώ» και στον «Θυρωρό της νύχτας», σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Έχει διασκευάσει το μυθιστόρημα «Μέρες εγκατάλειψης» της Έλενα Φεράντε και το σκηνοθέτησε με τον τίτλο «Η κακομοίρα της Νάπολι», που παίχτηκε για δύο χρόνια στο θέατρο «Επί Κολωνώ».

Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε μεγάλου μήκους ταινίες, όπως «Κορόιδο εν «τάξει»» σε σκηνοθεσία Γ. Παρασκευόπουλου, «Η Εύκολη Λεία», σε σκηνοθεσία Β. Σεϊτανίδη, «Ρόκκο vs Κλεοπάτρα», σε σκηνοθεσία Α. Σπίνουλα και στο «Delivery», σε σκηνοθεσία Ν. Παναγιωτόπουλου. Συμμετείχε στην Ελληνική τηλεόραση σε παραγωγές όπως «Οι Χρηματιστές» , «Πρόβα νυφικού», «Ιατρικό Απόρρητο», «Κλεμμένα Όνειρα».

Προσωπικές μουσικές της παραστάσεις, με τίτλο «Maria the Singer", με τραγούδια Jazz, soul , swing, και rock διασκευές.
Από το 2000 διδάσκει «Method Acting» – την πιο πολυσυζητημένη και επιτυχημένη μέθοδο υποκριτικής, ο οποία διδάσκεται στις σχολές της Αγγλίας και της Αμερικής - σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και ερμηνευτές.
Είναι πρακτικός του E.F.T. (Emotional Freedom Therapy).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Σταυριδοπουλου
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα,
Παραγωγή- Δημόσιες σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας , Ισαβέλλα Αναστασίου
Συμπαραγωγή : Εργοτάξιον
Διανομή:
Έφη Μεράβογλου
Βαρβάρα Λάρμου
Δέσποινα Νικητίδου
Έρη Παπαγαλάνη
Δήμητρα Σκέμπη
Μαρία Τρυγωνη
Μάγδα Κρυσταλλινού
Μυρτώ Λοντόρφου
Ιωάννα Κυρίτση
Voice Off: Δημήτρης Πιατάς

Τιμές εισιτηρίων:
15€(Κανονικό),
10€ (Μειωμένο). Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6983930220

Email Επικοινωνίας: ergotaxion@gmail.com


Οι νικητές θα ενημερωθούν μέσω email. (ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπάρχει πιθανότητα να πάει στα spam/ανεπιθύμητη αλληλογραφία)

Τα ονόματα των νικητών θα βρίσκονται στην είσοδο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ 6983930220
Η κλήρωση και ενημέρωση των τυχερών θα γίνει στις 3/2

Καλή επιτυχία!

Ο διαγωνισμός έχει λήξει

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Ατζέντα

Μη χάσω

Ο μικρός Πρίγκιπας

Ο μικρός Πρίγκιπας | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ "Με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη" & «πρωτότυπη μουσική του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΛΗ» Σκηνοθεσία ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ - ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ Από Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η ...

Αρχη