Έως
23
Απριλίου 2017

Το Κιβώτιο

Ads

Απολαυστική ερμηνεία του Φώτη Μακρή σε μορφή μονολόγου του ομώνυμου μυθιστορήματος του Άρη Αλεξάνδρου, που εξιστορεί το παράλογο πρόσωπο του πολέμου.

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και φέτος, με καλεσμένους για την έκτη συζήτηση δύο σημαντικούς ιστορικούς από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), τον Διευθυντή Κωστή Καρπόζηλο και τον Γενικό Γραμματέα Βαγγέλη Καραμανωλάκη. Θέμα της συζήτησης: μνήμη, σιωπή και μετάνοια.

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Είναι ακόμη αναπληρωτής πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει μελέτες για την ελληνική ιστοριογραφία και την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει επιμεληθεί μια σειρά από τόμους για την στρατιωτική δικτατορία, την μνήμη της κοινότητας, την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα κ.ά., ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για την ιστορία της ιστοριογραφίας, τη θεωρία της ιστορίας, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης. Την περίοδο αυτή η έρευνά του αφορά την καταστροφή των φακέλων των πολιτικών φρονημάτων το 1989.

Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός και Διευθυντής των ΑΣΚΙ. Έχει γράψει το σενάριο για το ιστορικό ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο για τον πρωτοπόρο σοσιαλιστή διανοούμενο Σταύρο Καλλέργη (Μουσείο Μπενάκη, 2013) και επίκειται, τον Φεβρουάριο του 2017, η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και πολιτικός ριζοσπαστισμός στις ΗΠΑ, 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Columbia University, στο Princeton University και στο University of Oxford, ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Sciences Po και στο College Year in Athens. Η έρευνά του εστίασε στην μεταναστευτική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ιστορία των διασπορικών δικτύων της αριστεράς. Γράφει συχνά κείμενα για την κρίση, την ευρωπαϊκή αριστερά, και τα όρια της πολιτικής φαντασίας, ενώ τώρα ετοιμάζει μία διεθνή ιστορία της ελληνικής αριστεράς.

Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιολάσης, μέλος το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη. Οι επόμενοι καλεσμένοι στο Studio Μαυρομιχάλη θα είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος (25/11) και η Εφημερίδα Αυγή με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Πόλυ Κρημνιώτη (2/12). Στις 18/11 η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω περιοδείας στην Κρήτη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης.

Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Σειρά συζητήσεων:

Από την περσινή χρονιά, το «Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές αυτές προσκληθηκαν σημαντικά πρόσωπα της από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα.

Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.

Οι καλεσμένοι στον Κύκλο Συζητήσεων για τη θεατρική σαιζόν 2015-16 ήταν:

ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρος Πολενάκης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος,

ο εκδότης Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης,

ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οι δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Βαγγέλης Καραγιώργος και Βαγγέλης Χερουβείμ, ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημηρούλης, ο Μανώλης Γλέζος,

ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, η θεατρική κριτικός στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Μαρώ Τριανταφύλλου, ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Παύλος Κλαυδιανός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης,

η συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Χαρά Τσουκαλά, η Δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος και ο Θεατρολόγος και καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Winchester, Kingston και Canterbury Christ Church, Φίλιππος Χάγιερ.

Φωτογραφίες


Πληροφορίες

Το blog της παράστασης : kivotio.tumblr.com

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Ομάδα θεατρολόγων : Μελίνα Πλαστή, Εύη Κουκοράβα, Μάρθα Κοσκινά.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ
Άνεργοι, Ατέλειες : 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR : https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρες και ώρες

  • Σάββατο 08 Απριλίου 2017 00:00
    Τρίτη 11 Απριλίου 2017 00:00
    Σάββατο 22 Απριλίου 2017 00:00
    Κυριακή 23 Απριλίου 2017 00:00
0 Κριτικές

Κριτικές του κοινού

0 Κριτικές

Δώσε την κριτική σου

Βαθμολόγησε:

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη