Έως
06
Ιουλίου 2017

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου. Θ. Μικρούτσικου-Ν. Καββαδία - Καλοκαιρινή Περιοδεία

Ads

Mε όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία, το καλοκαίρι του 2017 θα γίνει ακόμα πιο γοητευτικό.

Τη δεκάχρονη πορεία της στο ελληνικό θέατρο γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η 5η Εποχή ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016. Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2017 σε νέα επεξεργασία και σε 25 πόλεις, με αποσκευές τα εγκωμιαστικά και γεμάτα συγκίνηση σχόλια κριτικών και θεατών.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 ενθουσιάζοντας το κοινό που - ξεπέρασε τους 50.000 θεατές - θα μας παρουσιάσει σε περιοδεία την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή "που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις". Στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ανασύρονται συναρπαστικά μέσω της μουσικής και γίνονται οι εικόνες που θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του και στον έντονο θαλασσινό του βίο.

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Έγραψαν για την παράσταση:
«...Υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση δεν ελέγχεται – και είναι στιγμές όπου η πραγματική ποίηση ξεχειλίζει: από τον λόγο, τη μουσική, το παίξιμο, την αίσθηση ότι η κάθε πρόταση και η κάθε μουσική φράση δεν πάει μονοσήμαντα – έχει μια δέσμη ερμηνειών που σε οδηγεί στην απόλαυση...»
Γιώργος Χαρωνίτης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

«Ό,τι καλύτερο έχω δει εδώ και χρόνια. Γύρισα σπίτι και νιώθω ακόμα πάνω μου την αλμύρα...»
Τασούλα Επτακοίλη, ΚΑΠΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

"Το ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση/θέαμα που θα γράψει στα «συν» του φετινού χειμώνα. Δεν αποκλείεται και του επόμενου.."
Χάρη Ποντίδα, TO SPIRTO

«Ο Θέμης Μουμουλίδης μεταφέρει με ατμοσφαιρικό τρόπο επί σκηνής τον ονειρικό κόσμο του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, με τη βοήθεια των διαχρονικών μουσικών συνθέσεων του Θάνου Μικρούτσικου.»
Αιμίλιος Χαρμπής, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη έχτισε έναν κόσμο θαλασσινό, άσωτο, με έντονα αρώματα και γεύσεις, με στιγμές έξαρσης, αλλά και ιδιαίτερου εσωτερισμού, προκλητικό αλλά και γοητευτικό ταυτόχρονα.»
Κάτια Σωτηρίου, MYTHEATRO.GR

«Αξίζει ΟΛΟ το χειροκρότημα! Τρία στα τρία για τον Θέμη Μουμουλίδη, που μετά την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, καταπιάνεται με τη ζωή του Καββαδία και εξελίσσεται σε μετρ των θεατρικών πορτρέτων.»
Κατερίνα Πουλοπούλου, IEFIMERIDA.GR

«Μια γοητευτική παράσταση. Μια συνύπαρξη επί σκηνής υλικών στέρεων και μαγικών μαζί όπως η ποίηση του Νίκου Καββαδία και η μουσική/μελοποίηση τους από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μεταλλάχθηκε στα χέρια του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη σε θεατρική πράξη -συγκινησιακή και ουσιαστική. [...] τιμά το όνειρο που δεν μας εγκαταλείπει και τη «φυγή» στο ανέφικτο...
Γοητεύει η παράσταση διατηρώντας την νοσταλγική γεύση όσων χάθηκαν [...] Κι όμως την ίδια στιγμή γίνεται τόσο σύγχρονη και σημερινή, να γεμίζει όλους μας με τη γλυκεία απαντοχή για τα νέα ταξίδια, που θα γίνουν ... που θα τα κάνουμε... στην περιπέτεια, στο όνειρο, στο άγνωστο.»
Τέα Βασιλειάδου, KOMMON.GR

Πληροφορίες

Ιούλιος

Τετ 5/7, 21:30, Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη

Πεμ 6/7, 21:30, Ρωμαϊκό Ωδείο - Πάτρα

Παρ 7/7, 21:30, Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου - Γιάννενα
Σαβ 8/7, 21:30, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης "Μ.Θεοδωράκης" - Κοζάνη
Κυρ 9/7, 21:30, Θέατρο Αλσους Μελίνα Μερκούρη - Βέροια

Δευ 10/7, 21:30, Θέατρο Δάσους - Θεσσαλονίκη
Τρι 11/7, 21:30, Θέατρο Δάσους - Θεσσαλονίκη

Τετ 12/7, 21:30, Ανοιχτό Θέατρο Ν. Ιωνίας - Βόλος

Πεμ 13/7, 21:30, Κηποθέατρο Αλκαζάρ - Λάρισα

Παρ 14/7, 21:30, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα

Σαβ 15/7, 21:30, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα

Τρι 18/7, 21:30, Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς

Πεμ 20/7, 21:00, Δημοτικό Κηποθέατρο - Παπάγου

Κυρ 23/7, 21:30, 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, Κύρβεια - Ιεράπετρα

Δευ 24/7, 21:30, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης - Ηράκλειο
Τρι 25/7, 21:30, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης - Ηράκλειο

Τετ 26/7, 21:30, Κάστρο Φορτέτζα - Ρέθυμνο

Πεμ 27/7, 21:30, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου - Χανιά

Παρ 28/7, 21:30, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου - Χανιά

Κυρ 30/7, 21:30, Θέατρο "Φρύνιχος" - Δελφοί

Δευ 31/7, 21:30, Υπαίθριο Θέατρο Αιγιαλείας Γ. Παππάς - Αίγιο

Αύγουστος
Παρ 4/8, 21:30, Σαϊνοπούλειο - Σπάρτη

Σαβ 5/8, 21:30, Θέατρο Φλόκα - Αρχαία Ολυμπία

Κυρ 6/8, 21:30, Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου - Ζάκυνθος

Δευ 7/8, 21:30, Δημοτικό Στάδιο Ανδρέας Βεργιώτης - Αργοστόλι

Τρι 8/8, 21:30, Δημοτικό Κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος" - Πρέβεζα

Τετ 9/8, 21:30, Ανοικτό Θέατρο Δήμου Λευκάδας - Λευκάδα

Παρ 11/8, 21:00, Κάστρο Μυτιλήνης - Μυτιλήνη

Σαβ 12/8, 21:00, Θέατρο Καστρομηνά "Μίκης Θεοδωράκης" - Χίος

Με τη συνεργασία των:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σκηνικό- κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
Μουσική Επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ
Video: NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ
Βοηθοί σκηνοθέτες: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΗΦΗΣ ΜΑΙΝΑΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση παραγωγής: ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Artwork: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Παραγωγή : 5η Εποχή Τέχνης

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ , ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΖΙΑΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ, ΜΠΙΛΛΙΩ ΜΑΡΝΕΛΗ

Τραγουδούν:
ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

Πρώτη παράσταση: Θέατρο Πέτρας, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Προπώληση: Viva.gr

Tιμές εισιτηρίων: 20, 18,15,14 ευρώ.

Ημέρες και ώρες

  • Πέμπτη 06 Ιουλίου 2017 00:30
0 Κριτικές

Κριτικές του κοινού

0 Κριτικές

Δώσε την κριτική σου

Βαθμολόγησε:

Ατζέντα

Ενημερωθείτε από το Artistbook

Μην χάσω

Αρχη