27 Απριλίου 2024

Ο χώρος της τέχνης, ο δικός σου χώρος!

468χ60 ROAS

Μεγάλη διάκριση εκτός συνόρων για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Στις 11 Αυγούστου 2023, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων βρέθηκε για δεύτερη φορά στο επιβλητικό Κonzerthaus του Βερολίνου ως προσκεκλημένη ορχήστρα του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic, στο οποίο εμφανίζονται ετησίως οι σημαντικότερες ορχήστρες νέων από όλον τον κόσμο.

Υπό τη διεύθυνση του Ιδρυτή & Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένου, οι νέες και νέοι μουσικοί άνοιξαν φέτος με τη συναυλία τους το ευρωπαϊκό τμήμα του φεστιβάλ, λαμβάνοντας την αποθεωτική υποδοχή, τόσο του απαιτητικού γερμανικού κοινού, όσο και του γερμανικού Τύπου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας συνέθεσαν η Πρώτη Συμφωνία σε ντο ελάσσονα του Γιοχάνες Μπραμς, το Κοντσέρτο για Τρομπόνι και Ορχήστρα του Λάουνι Γκρόνταλ, με σολίστ τον Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο, καθώς και το συμφωνικό ποίημα “Προμηθέας” του Φραντς Λιστ.

O Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος ερμηνεύει με την ΕΛΣΟΝ το Κοντσέρτο του Λάουνι Γκρόνταλ. © Olympia Krasagaki


Μετά το πέρας της Πρώτης Συμφωνίας του Μπραμς, η κατάμεστη αίθουσα του εμβληματικού Μεγάρου Μουσικής της γερμανικής πρωτεύουσας ήχησε από τις επευφημίες των θεατών, οι οποίοι χειροκροτούσαν όρθιοι και με αδιάκοπο παλμό για περίπου ένα τέταρτο της ώρας.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο κριτικός Frederik Hanssen εστιάζει στην επιλογή ενός απαιτητικού προγράμματος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣΟΝ, ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω έργο του Λιστ είναι ιδανικό για τις νεανικές ορχήστρες, «γιατί πρέπει να λάμπει, να φλογίζει, να τρεμοπαίζει και να παιχτεί με πάθος […] Αυτή ακριβώς η φωτιά καίει στις καρδιές των νεαρών ταλέντων και ο Διονύσης Γραμμένος ξέρει πως να την “εξορύξει” με τέτοιον τρόπο ώστε η μουσική κυριολεκτικά να μεταφέρεται άμεσα στο κοινό».


Ως προς τη δυναμική παρουσία της ορχήστρας, παρατηρεί ότι «ακόμα και στην πολυσύνθετη Πρώτη του Μπραμς, οι μουσικοί γνωρίζουν πάντα ακριβώς πώς κινείται η μουσική και τι την κρατά δεμένη στον πυρήνα της […] Ο θαυμάσιος ήχος και η προσήλωση στην παρτιτούρα συνδυάζονται εδώ με την απόλυτη αφοσίωση σε μια ερμηνευτική ένταση που σπάνια συναντάμε στα έργα του ρομαντικού συνθέτη από το Αμβούργο».


Η συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Young Euro Classic, πρόκειται να μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της σελίδας της ορχήστρας στο Facebook την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 και ώρα 20:00.

Δείτε το teaser της συναυλίας:


Η ΕΛΣΟΝ, Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μετρά σήμερα έξι χρόνια παρουσίας, με πάνω από 250 μουσικούς από 37 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού να έχουν λάβει μέρος στις συναυλίες και τις δράσεις της. Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), όπου και αποτελεί τη μοναδική εκπροσώπηση από τη χώρα μας.

Η ΕΛΣΟΝ υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της, το The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και από την Aegean Airlines, ως επίσημο χορηγό αερομεταφορών.

Δείτε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Βλαδίμηρος Κυριακίδης: H πραγματική κρίση συμβαίνει μέσα μας

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη του συνέντευξη στο artistbook.gr ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μίλησε και πάλι στον Κυριάκο Τσικορδάνο. Φέτος τον συναντάμε να ενσαρκώνει τον Αριστοτέλη στο «MNIMONIMUS»,  τον μοναδικό άνθρωπο που διάβασε το μνημόνιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο