25 Απριλίου 2024

Ο χώρος της τέχνης, ο δικός σου χώρος!

468χ60 ROAS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Απόστολος Ρίζος: Θεμελιώδεις έννοιες της ζωής μας είναι γένους θηλυκού

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη του συναυλία στη «Σκιά των βράχων» στον Βύρωνα  ζητήσαμε από τον Απόστολο Ρίζο να μας μιλήσει για την «Γυναίκα στον Πυρήνα» αλλά και για τον ρόλο της γυναίκας στη ζωή του.    

Μετά την επιτυχία του χειμώνα «Η γυναίκα στον πυρήνα» κάνει και καλοκαιρινή περιοδεία. Τι είναι αυτό που ενέπνευσε αυτόν τον τίτλο;
Μια  μικρή γυναίκα  που αναπτύσσεται από το μηδέν, η κόρη μου. Μεταξύ άλλων,  η ύπαρξή της στην καθημερινή μου ζωή μάλλον κινητοποίησε τελικά μέσα μου μια  επιθυμία χρόνων. Να κάνω μια μουσική παράσταση με τραγούδια που αγαπώ από μικρός και έχουν πυρήνα τους τη “γυναίκα” και τις ανεξάντλητες μεταμορφώσεις της στο τραγούδι. Τραγούδια όπως για παράδειγμα το “Σίδερο μ΄ατμό” του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου ή το “Ελένη” του Θάνου  Μικρούτσικου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, το “Μαμά” του Charles Aznavour σε ελληνικούς στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, την “Περιμπανού” του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, τη “Μπαλάντα της Ιφιγένειας” της Χάρις Αλεξίου. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως θεμελιώδεις έννοιες της ζωής μας είναι γένους θηλυκού , όπως η πολιτική, η εξουσία, η αντίδραση, η ελευθερία, η αγάπη, η ειρήνη, η αλληλεγγύη… Γεννούσαν και θα γεννούν τραγούδια ζωής.Γυναίκα είναι και η ζωή. Πως το τραγούδι μπορεί να την κάνει καλύτερή ειδικά στην εποχή της κρίσης;
Οι λέξεις έχουν δύναμη, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται από μουσικές που τις αναδεικνύουν. Μιας και παραλληλίζεις τη γυναίκα με τη ζωή, το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει σαν τα ξεχωριστά-φωτεινά λόγια που απευθύνουμε στο αγαπημένο μας πρόσωπο. Αν έχουμε βρει έστω κι έναν άνθρωπο που τον αγαπάμε και  τον νοιαζόμαστε βαθιά, εκτός από τις πράξεις μας έχει πολύ μεγάλη σημασία και με τα λόγια μας να του το θυμίζουμε καθημερινά.

Για σένα ποια είναι η ποιο σημαντική γυναίκα;
Η μία με τα χίλια πρόσωπα: οι γυναίκες της οικογένειάς μου.

Με ποια γυναίκα ονειρεύεσαι να συνεργαστείς καλλιτεχνικά;
Αν μιλάμε για ερμηνεύτρια η πρώτη που μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι η Χάρις Αλεξίου. Όπως αν μιλάμε για στιχουργούς θα ήθελα να συνεργαστώ με τη Λίνα Νικολακοπούλου ή με την ποιήτρια Κική Δημουλά.

Σε μια τέτοια θεματική παράσταση ποιος o «ρόλος» του άντρα;
Ο ρόλος του “αχθοφόρου” συναισθημάτων πάνω στη γέφυρα που ενώνει το αρσενικό με το θηλυκό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να σε συναντήσουμε κάπου αλλού το καλοκαίρι;
Ναι, εκτός των προσωπικών μου εμφανίσεων – ανακοινωμένων ή άλλων που θα ανακοινώνονται στην πορεία –  θέλω να ξεχωρίσω το Σάββατο, 18 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Σάνη της Χαλκιδικής, όπου συμμετέχω στο εξαιρετικό αφιέρωμα  για τον Μάρκο Βαμβακάρη που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου και πρωτοπαρουσιάστηκε φέτος τον Ιούνιο στο Ηρώδειο.

Η επόμενη δισκογραφική δουλειά είναι στα σκαριά, πότε να την περιμένουμε;
Προς το τέλος της χρονιάς, αρχή της επόμενης. Θα είναι και αυτός ένας θεματικός δίσκος. Για την ώρα, κάποια από τα καινούργια μου τραγούδια τα “δοκιμάζω” στις ζωντανές μου εμφανίσεις.

Απόστολος Ρίζος
“Η Γυναίκα στον πυρήνα” στη “Σκιά των Bράχων”
την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δείτε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – A Des Potes: Μια τρελοπαρέα… με την καλή έννοια

«Γνωριστήκαμε τυχαία ήταν σύμπτωση φταίξανε οι συγκυρίες τι περίπτωση σ’ ένα μπαρ σε μια πόλη στη Μεσόγειο φίλος έφερε ένα φίλο στο υπόγειο α ντε ποτ σημαίνει για τους φίλους, α ντε ποτ…». Είναι μια τρελοπαρέα με την καλή έννοια. Είναι παιδιά της γενιάς τους με την καλή έννοια. Είναι αγανακτισμένοι με την καλή έννοια. […]

Νικολέτα Βλαβιανού-Νίκος Ψαρράς μας μιλούν για τον… Μυστηριώδη Mr. Love

Οι συστάσεις για τη Νικολέτα Βλαβιανού και το Νίκο Ψαρρά είναι περιττές αφού και οι δύο είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς της γενιάς τους. Καθείς εξ αυτών με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του και σημαντικές συνεργασίες σε θέατρο και τηλεόραση, έχουν καταφέρει να απασχολούν ευχάριστα το κοινό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο